Het is niet voor iedereen even makkelijk om de huur, rekeningen en boodschappen te betalen. Voor wie dit even niet lukt, bestaat er in Nederland de voedselbank. Daar kun je tijdelijke hulp in de vorm van eten krijgen. Kom jij in aanmerking voor deze gratis hulp? En wat houdt de hulp precies in?

Wat voor hulp biedt een voedselbank?

Bij de voedselbank mag je één keer per week een voedselpakket ophalen. Met dit pakket kun je je je andere boodschappen aanvullen. In het pakket zitten voornamelijk artikelen zoals brood, rijst, pasta, groente, fruit, thee en koffie. Soms zit er bijvoorbeeld ook maandverband of schoonmaakmiddel in. Voor een groot gezin zit er meer in een pakket dan voor een alleenstaande zonder kinderen. Dankzij de voedselbank kunnen mensen gezond blijven eten, totdat zij weer genoeg geld hebben om alle boodschappen zelf te betalen. De periode waarin iemand hulp krijgt van een voedselbank duurt gewoonlijk niet langer dan drie jaar.

Kom ik in aanmerking voor hulp van een voedselbank?

Iedereen die te weinig geld overhoudt om boodschappen te kunnen betalen, kan hulp krijgen van een voedselbank. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Om te kijken of je in aanmerking komt, wordt er gekeken hoeveel geld je iedere maand ontvangt, en hoeveel geld je maandelijks moet betalen aan huur en andere rekeningen. Er wordt gekeken hoeveel geld je overhoudt na het betalen van je vaste lasten. Ligt dat bedrag onder het ‘normbedrag’, dan kom je in aanmerking voor hulp van een voedselbank. Het normbedrag is afhankelijk van de grootte van je gezin. Voor een alleenstaande zonder kinderen is het normbedrag bijvoorbeeld €225. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen is het normbedrag €495.

Ik denk dat ik in aanmerking kom, wat nu?

Je hoeft je niet te schamen als hulp van de voedselbank nodig hebt. Het is juist heel fijn dat deze hulp er is. De voedselbank hielp 140.000 mensen in Nederland in 2018; je bent dus niet de enige. Om aan te melden moet een formulier worden ingevuld. Hiervoor zijn veel financiële gegevens nodig, dus het is makkelijker om dit samen te doen met bijvoorbeeld een bewindvoerder of andere hulpverlener of financieel begeleider. Zij hebben overzicht over alle informatie die aangeleverd moet worden voor de beoordeling en hier vaak ook ervaring mee. Je kan ook bij een voedselbank langsgaan, daar zijn vrijwilligers die je kunnen helpen met aanmelden. Via deze link vind je de voedselbank die het dichtst bij jou in de buurt is: https://voedselbankennederland.nl/overzicht-voedselbanken-in-nl/.