Nederlanders zijn gek op sporten. Veel mensen zitten op voetballen, tennis, hockey, zwemmen, fietsen of schaatsen. Maar ken je deze traditionele Nederlandse sporten al?

Fierljeppen:

Simpel gezegd is dit de Friese variant van polsstokhoogspringen. De deelnemers nemen een aanloop en springen naar de stok die midden in de sloot staat. Vervolgens moeten ze zo snel mogelijk langs de stok omhoog klimmen. Dan is het hopen dat je aan de andere kant van de sloot weer op het land komt, en niet midden in de sloot valt. Wie het verste springt, heeft de wedstrijd gewonnen. Bij deze van origine Friese sport doen bij kampioenschappen ook veel deelnemers uit andere delen van Nederland mee.

Boerengolf:

Deze sport lijkt veel op minigolf, maar wordt in een weiland gespeeld. Net als bij minigolf is er een bal en een club. Maar hier is de bal een stuk groter, en de club heeft een klomp aan de onderkant. Ergens in het weiland is een emmer in de grond gestopt, die vaak wordt aangegeven met een vlag. Wie met het minste aantal slagen de bal in de emmer krijgt heeft gewonnen. Maar pas wel op voor koeien, modder en tractors. Boerengolf is een echte sport waar ook wedstrijden in worden georganiseerd. Wil je het een keertje proberen? Op veel plekken in het land kan je bij de boer terecht voor een leuke uitje.

Klootschieten:

Wie in de Achterhoek en Overijsel tussen de weilanden rijdt, kan klootschieters tegenkomen. ‘Kloatscheet’ zoals de sport in Twente wordt genoemd wordt namelijk veel op straat gespeeld. Het heeft wat weg van kogelwerpen. Een houtenbal van binnen verzwaard met lood moet wederom met zo min mogelijk werpen zo’n groot mogelijk afstand afleggen. De sport wordt nu alleen nog maar in het oosten van het land gespeeld. Maar rond 1500 was het een sport populair in heel Nederland.

Ringsteken:

Door het hele land bestaan verschillende versies van de sport, die ook wel bekend staan als ringrijden. De deelnemers zitten op de rug van een paard of op een wagen achter het paard. Terwijl het paard in galop loopt moet er een lans door een kleine ring worden gehaald die naast het parcours staat. In Zeeland worden er ook wedstrijden gespeeld, maar meestal vind je ringsteken op jaarmarkten of met koningsdag. In Oudenkerk aan de Amstel wordt er een modernere versie gespeeld, daar worden geen paarden meer gebruikt maar auto’s.

Zwientie tikken:

Stel je tikkertje voor, de tikkers zijn geblinddoekt en zij moeten varkentjes tikken. Alsof dat nog niet lastig genoeg is, zijn er in het veld ook nog baden met modder, zaagsel en ijskoud water. Wie ondanks alle obstakels het varkentje als eerste aantikt heeft gewonnen. Op een aantal plekken worden er nog kampioenschappen gehouden in deze sport. Maar er komt wel steeds meer protest: is het gebruiken van dieren voor spelletjes nog van deze tijd?

Carbidschieten:

Als je op oudejaarsdag een vuurbal uit een melkbus ziet komen is de kans groot dat je tegen een wedstrijd carbidschieten bent aangelopen. Deze wedstrijden worden traditioneel op oudejaarsdag gehouden. Alles wat je nodig hebt om mee te doen is carbid, een melkbus, een grote bal en (niet te vergeten) oorbeschermers. Carbid is een samenstelling van calcium en koolstof, dit mengsel wordt onderin de melkbus gelegd en besprenkeld met water. Dan wordt in de opening van de melkbus een bal gedaan. Carbid en water geven samen een chemische reactie waardoor er een gas ontstaat. De druk in de melkbus wordt dan langzaam hoger. Onderin de bus zit een klein gaatje, als er een vlam bij wordt gehouden ontstaat er een explosie en vliegt de bal weg. Er zijn bij deze wedstrijden verschillende categorieën. Zo is er een winnaar bal vangen, punten schieten en zelfs voor de hardste knal.

Kleiduifschieten:

Kleiduifschieten begon ooit als oefening voor jagers, zij konden buiten het jachtseizoen zo blijven oefenen. Later werd het zelfs een Olympische sport. Hoewel er eerst nog levende duiven werden gebruikt werden deze al snel vervangen voor ‘kleiduiven’. Dit zijn geen van klei nagemaakte duiven die door de lucht worden gegooid, maar platte schijven. Veder is het principe het zelfde als bij jagen. Schiet de kleiduif neer en je krijgt punten.

Hooivorkdarten:

Bij hooivorkdarten gooi je een grote hooivork tegen een groot ‘dartbord’ aan. Net als bij darten mag iedere deelnemer drie keer gooien, hoe dichter bij de roos, hoe meer punten je krijgt. Aan het einde worden de punten opgeteld en wie de meeste punten heeft, wint de wedstrijd. Jammer genoeg zijn er niet vaak wedstrijden voor deze sport. Maar niet getreurd, bij een aantal boeren in Nederland kun je zelf een middagje hooivorkdarten.