Moet je vandaag nog ergens heen met de trein, bus of auto? Lees hier de tips voor onderweg.

Water mag mee in het ov

Het is normaal gesproken verboden om eten of drinken mee te nemen in het Rotterdamse openbaar vervoer, maar vanwege de hitte maakt de RET vandaag een uitzondering. Ook bij het GVB in Amsterdam en bij Qbuzz mag met deze hitte worden gedronken, "zolang dit maar alcoholvrij is". Connexxion laat weten dat water drinken in hun bussen altijd is toegestaan. Ook Arriva en NS adviseren reizigers water mee te nemen.

Tips voor op de weg

Rijkswaterstaat heeft sinds gisteren extra maatregelen genomen om te voorkomen dat automobilisten met pech lang moeten wachten op de vluchtstrook. Bergers brengen de auto én de automobilist de komende dagen direct naar een plek met voorzieningen, zoals een tankstation.

De wegbeheerder raadt mensen ook aan om voldoende drinkwater mee te nemen. Een paraplu is ook handig: die biedt bescherming tegen de hitte en de zon.

Kans op smog

Het RIVM waarschuwt vandaag voor kans op smog door ozon. In een zeer groot deel van Nederland is de luchtkwaliteit naar verwacht vandaag slecht. Vooral in de namiddag en vroege avond is de lucht verontreinigd, zegt het rijksinstituut. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook irritatie aan ogen, neus en keel kan voorkomen. Het advies van het RIVM voor mensen die gevoelig zijn voor smog: blijf binnen en beperk zware lichamelijke inspanning.