De bombardementen en gevechten in het noordoosten van Syrië gaan vandaag in alle hevigheid door. Volgens de Turkse minister van Defensie boeken de Turkse troepen vooruitgang tegen Koerdische strijders en zijn de "vooraf aangewezen doelen" veroverd. Bronnen in de buurt van Turkije zeiden dat het Syrische nationale leger vandaag de controle over twee dorpen overnam ten westen van de stad Tal Abyad ten noorden van de stad Raqqa.

De Turkse president Erdogan zei dat hij met deze militaire operatie vrede wil bereiken. “We willen dat iedereen vreedzaam leeft. De Vredeslente operatie zal een eervolle pagina zijn in onze geschiedenis van vredesbevorderende inspanningen.” Erdogan heeft op een persconferentie gezegd dat de invasie in Noordoost-Syrië moet bijdragen aan de territoriale integriteit van Syrië. Hij dreigde "de deuren open te zetten naar Europa" voor de Syrische vluchtelingen in het gebied als Europa de invasie blijft veroordelen als een bezettingsoperatie. Er zijn op dit moment naar schatting 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

Maar veel Europese landen veroordeelden de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië, waaronder Nederland. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter: "Ik heb de Turkse ambassadeur laten ontbieden. Roepen Turkije op de ingeslagen weg niet te vervolgen." Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat "de operatie nieuwe vluchtelingenstromen op gang kan brengen en de strijd tegen ISIS en de stabiliteit in de regio kan schaden".

Premier Mark Rutte roept vanuit Australië Turkije met klem op te stoppen met het geweld. Over de Koerden in de regio zegt hij: "Dit zijn mensen die tegen Islamitische Staat hebben gevochten aan de kant van het Westen. Dus we voelen ons met hen verbonden. Daarom moet Turkije stoppen met deze aanval en zich terugtrekken uit het gebied."

Bijna alle Tweede Kamerleden hekelde het optreden van Turkije in noordoosten van Syrië. Ook wil het overgrote deel van de leden sancties tegen Turkije. SP tweede Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat de regering voor opschorting van het NAVO-lidmaatschap van Turkije zou moeten pleiten. "Ook even geen tanks, artillerie en andere gadgets verkopen aan die Turken svp. We zien nu immers wat ze ermee doen. Syrische burgers aanvallen. Niet IS maar de Koerden aanvallen." Geert Wilders, de voorzitter Tweede Kamerfractie Partij voor de Vrijheid (PVV), zegt op Twitter:  “Turkije is géén bondgenoot maar een terreurstaat. #Turkije moet NU uit de #NAVO worden gezet!”

Jesse Klaver de fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij vindt de Turkse militaire operatie een ramp voor de Koerdische burgerbevolking. Hij vraagt de EU nu “leiderschap tonen en Turkije tot de orde roepen.” Hij vraagt ook elke vorm van militaire samenwerking met Turkije onmiddellijk op te schorten.

Ook minister Kaag maakt zich grote zorgen over de Turkse invasie in Syrië. Tegen de NOS zegt de minister: "De zorgen van het kabinet zijn ook die van de Kamer, natuurlijk. Het binnenvallen van Syrië zorgt voor risico's.” En “Het feit dat IS-strijders die nu nog gevangen gezet zijn door Koerdische strijders mogelijkerwijs kunnen ontsnappen, en dat er een nog grotere chaos ontstaat", noemt de minister een humanitair- en veiligheidsrisico.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag in Luxemburg "alle aspecten" van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse militaire operatie in Syrië. De kwestie komt later in de week ook aan de orde bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel.