In Nederland wordt steeds minder vlees gegeten. Sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent. Tegelijkertijd nam het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toe. Dat blijkt uit recent onderzoek van marktonderzoeker IRI Nederland. Vleesvervangers zijn producten die niet van vlees, maar bijvoorbeeld van witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden zijn gemaakt. Die producten worden niet alleen veel verkocht omdat ze lekker zijn, er zijn ook nog heel veel andere redenen voor mensen om vegetarisch te eten. Maar wat zijn de verschillen tussen een vegetariër, flexitariër, pescotariër en een veganist?

Flexitarier, pescotariër, veganist: wat is het verschil?

  • Een vegetariër eet geen vlees. Op het bord van een vegetariër vind je dus geen kip, rund, varken, vis, hert, konijn, kangoeroe, of ander dier.
  • Een flexitariër eet soms wel, en soms geen vlees. Een flexitariër kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op bepaalde dagen in de week geen vlees te eten, of alleen vlees te eten als hij naar een restaurant gaat.
  • Een pescotariër eet geen vlees, maar wel vis en schaaldieren, zoals garnalen.
  • Een veganist eet geen dierlijke producten. Naast vlees, laat een veganist onder andere ook zuivelproducten zoals melk en kaas, eieren, en honing staan.

Waarom eten mensen minder vlees?

  • Voor veel mensen die besluiten om minder vlees te eten, speelt het klimaat een rol. De vleesindustrie heeft namelijk een grote invloed op de wereldwijde CO2uitstoot. Zo komt bij de productie van een biefstuk van 1 kilo ruim 57,9 kilo CO2 vrij, terwijl een kilo tofu goed is voor slechts 5,8 kilo CO2.
  • Ook omwille een betere gezondheid kunnen mensen ervoor kiezen om vlees wat vaker te laten staan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu lopen mensen die minder rood en bewerkt vlees eten een lager risico op een aantal chronische ziekten. "Als je rood vlees eet, loop je bijvoorbeeld meer risico op darmkanker en diabetes", zegt RIVMonderzoeker Caroline van Rossum.
  • Tenslotte zijn er ook mensen die ervoor kiezen om geen vlees te eten omdat zij het oneens zijn met de manier waarop dieren in de vleesindustrie worden behandeld. Andere mensen vinden dat dieren rechten hebben, waardoor zij niet gedood mogen worden om op te eten.