Vorige week zuchtte Abu Bakr al-Baghdadi opgelucht na de moord op veel Christenen die in een kerk in Sri Lanka Pasen zouden vieren. Deze mensen stierven door een terroristische aanslag van ISIS. "De mensen van het kruis", zoals hij ze in zijn video die gisteren verscheen noemde, baden opnieuw in hun eigen bloed.

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

De angsten die hij had na de nederlaag van zijn terroristische organisatie in Baghouz zijn een beetje verdwenen. In de lange nachten na deze nederlaag had hij in zijn schuilplaats veel nachtmerries over zijn lot.

Altijd dezelfde nachtmerrie: hij ziet zichzelf dood in een verre woestijn, het zand bedekt zijn gezicht, zijn ogen steken uit en een kraai houdt een kruisbeeld boven zijn hoofd. En elke keer wordt hij in paniek wakker voordat hij zich realiseert dat dit allemaal maar een nachtmerrie is. En dat hij nog steeds een kans heeft om zichzelf te redden, om als martelaar te sterven tussen zijn aanhangers en strijders. En dat zijn kalifaat nog zijn ‘broers’ in Australië met zijn ‘broers’ in Mali kan verbinden.

Het bloedbad in Sri Lanka gaf Al-Baghdadi de kans om ons een nieuwe video van hem te laten zien, vijf jaar na zijn eerste optreden in Mosul.

Baghdadi houdt niet zo van het licht, maar deze keer wordt hij gedwongen om te verschijnen, ook al is de tijd sinds zijn beroemde preek in Mosul erg veranderd. In het verschil tussen het staan op een kansel en het zitten op een tapijt met een paar gemaskerde mensen, zien we veel van wat Al-Baghdadi probeert te verbergen of te laten zien.

Hij vraagt in zijn video om bescherming. Hij wil het bloedbad in Sri Lanka gebruiken om zijn stem een beetje te verheffen, om zijn lot uit die nachtmerrie te voorkomen. Om te onderhandelen met landen en supporters die de laatste maanden niet met hem hebben gecommuniceerd. Om iedereen eraan te herinneren dat Al-Baghdadi nog steeds voor dit of dat kan worden gebruikt.

Maar Al-Baghdadi faalde in dit alles. De video was een soort van grafrede voor hem en zijn kalifaat. Maar misschien niet voor zijn terroristische groepering. De gebeden die in de video worden gereciteerd  zijn hem waardig als hij dood is. Waar waren al die smeekbedes en adviezen uit zijn eerste preek op de kansel van de moskee van Mosul?

Wie Al-Baghdadi ook heeft geadviseerd, deze video bedroog hem. Kijkend naar de reacties op deze nieuwe opname realiseert Al-Baghdadi zich dat niemand daadwerkelijk geïnteresseerd is. Iran dreigt de Straat van Hormuz te sluiten en Assad wordt in zijn paleis door zijn Russische en Iraanse supporters een beetje vastgehouden. Washington heeft een beetje gekke president die Jeruzalem en de Golan overgedragen heeft aan Israël en niet zal aarzelen om de regio te verbranden als hij iets bij een bondgenoot of vijand ziet wat hij niet leuk vindt.

De tijd van Obama en zijn afspraken waarbij Al-Baghdadi een belangrijke rol speelde tussen Oost en West, is geëindigd. Het bloedbad in Sri Lanka of de gratis adviezen aan de revolutionairen van Algerije en Soedan kan hem geen waardige dood als kalief garanderen!

Vandaag zit Al-Baghdadi in zijn kamer waar de video is opgenomen op berichten te wachten, maar deze berichten komen niet. Hij raakt zijn baard aan terwijl alsof hij nog een kalief is met een staat. Wie heeft dit allemaal zo gek geschreven? Hij vraagt het zich af. Al-Baghdadi's afschuw is niet minder dan zijn gruwel voor "de mensen van het kruis".

Deze woorden zullen hem allemaal niet helpen. Net zo min als de Kalasjnikovs die achter hem verschenen, van de paar strijders die nu nog om hem heen staan. Het lot van Abu Musab al-Zarqawi, Osama Bin Laden en vele andere ‘tirannen’ staat hem helder voor ogen. Hij wil het niet. Zal hij aan zijn lot kunnen ontsnappen? Velen willen hem nu dood, niemand heeft hem levend nodig. Vooral diegenen die worden bedreigd met het sluiten van de zeestraat en het ontsteken van oorlogen.

Al-Baghdadi denkt nu dat de prijs die hij verdiend heeft met de moord op de vele mensen in Sri Lanka, alweer heeft verloren met de video die hij gisteren liet zien. Zijn grafrede aan sommige leiders van zijn groepering was hem ook waardig. Hij wil ontsnappen aan al zijn angsten om te slapen, maar hij vreest de nachtmerries.

Zijn tijd en de tijd van ISIS zijn misschien voorbij, nu is het de tijd van de directe confrontatie tussen de echt grote spelers in de regio. Hij sluit zijn ogen en weet dat de berichten waar hij op wacht, nooit zullen komen. Hij herhaalt gebeden om zijn angsten verminderen, maar hij slaapt niet!