Bakkie doen?

, Anne Gooren


20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen delen dan door heel Nederland kopjes koffie uit en vertellen hun verhalen. Deze campagne van VluchtelingenWerk Nederland heet ‘Bakkie Doen?’ Dat is een andere manier om te zeggen: ‘Zullen we een kopje koffie drinken?’

Waarom een bakkie doen?

VluchtelingenWerk Nederland merkte dat veel vluchtelingen behoefte hebben aan contact met Nederlanders. Het helpt bij het leren van de Nederlandse taal. Maar het is voor alle mensen ook fijn om het gevoel te hebben erbij te horen en dat ze er mogen zijn. Voor vluchtelingen geldt dit natuurlijk ook. Dat gevoel begint vaak met iets kleins, zoals een gesprekje of een kop koffie.

Daarom bieden vluchtelingen door het hele land op 20 juni kopjes koffie aan voorbijgangers aan. Hoewel de rituelen rondom koffie over de hele wereld verschillen, is de betekenis overal hetzelfde: koffie verbindt. De actie moet mensen dichter bij elkaar brengen. Vluchtelingen kunnen hun verhalen delen en voorbijgangers kunnen hen vragen stellen.

Waar kun je een bakkie doen?

Op tientallen plaatsen in Nederland kan je terecht voor een goed gesprek en een kop koffie. Bijvoorbeeld op verschillende treinstations, in bibliotheken en op pleinen. Voor een volledige lijst met alle locaties kun je hier terecht: https://www.vluchtelingenwerk.nl/bakkie-doen/waar-kun-je-een-bakkie-doen.

Kom je ook een bakkie doen?