In een nieuwe brief aan de Syrische president Assad, uitte de paus Franciscus zijn bezorgdheid over de humanitaire noodsituatie in Syrië, vooral in de provincie Idlib. Hij benadrukte de noodzaak om een uitvoerbare politieke oplossing te vinden om het conflict in Syrië te beëindigen.

Kardinaal Peter Turkson overhandigde het bericht aan Assad afgelopen maandag in Damascus. In de brief riep de paus Assad op “alles te doen om de humanitaire ramp in Idlib te stoppen en de burgers te beschermen”. De paus wil dat Assad “zijn wil toont om het langdurige conflict te stoppen, waardoor zo veel onschuldige mensen zijn gestorven".

De pauselijke brief viel samen met de intensivering van de bombardementen door het Syrische regime en zijn bondgenoten op de stad Idlib in het noordwesten van Syrië. Idlib is het laatste bolwerk van de oppositie, wat het regime helemaal wil elimineren.

Het huidige luchtbombardement in Idlib is al dagen aan de gang en is het meest gewelddadige van de afgelopen maanden. Het heeft geleid tot de dood van grote aantallen burgers. Al-Jazeera meldde dat er de afgelopen twee dagen 57 burgers in Idlib en op het platteland van Aleppo dood zijn gegaan.  

De brief van de paus bevestigde dat wat er gebeurt in Idlib "onmenselijk en onaanvaardbaar" is. En ze komt vlak na het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin begin deze maand aan het Vaticaan.

De paus werd opgeroepen middels een campagne van de burgers in de oppositie gebieden om in te grijpen om het bombardement op Rusland en het Syrische regime voor burgers en infrastructuur zoals ziekenhuizen en scholen te stoppen.

De Syrische onderzoeker en journalist Roger Asfar, woonachtig in Beiroet, ziet in de brief van de paus en het bezoek van de Vaticaanse delegatie aan Damascus een goed antwoord op die campagne.

In een telefoongesprek met Net In Nederland zei Asfar dat de brief en het bezoek “een realistische benadering van de paus tot de Syrische crisis is, omdat duidelijk wordt dat het niet langer zinvol is om de ideale aanpak te volgen”.

Aan de vooravond van Poetin's bezoek, had Roger Asfar een brief aan de paus geschreven. Hij riep hem op “om een strikte eis te eisen om burgers uit het conflict te houden”.

Asfar benadrukt: “Het Vaticaan kan druk uitoefenen op het regime, dat is effectiever dan het boycotten. En ook kan hij de christelijke katholieken in Syrië benadrukken dat de christelijke moraal de praktijken van het regime moet afwijzen, niet rechtvaardigen”.

Aan de andere kant was er op social media een golf van kritiek van Syrische en buitenlandse journalisten op het gedrag van de Vaticaanse delegatie tijdens hun ontmoeting met Assad. De Vaticaanse delegatie leek erg tevreden. En dat volgens sommigen niet consistent met de situatie in Idlib.