Het is weer tijd voor de kerstboom in IJsselstein!

In IJsselstein staat een zendmast die maar liefst 372 meter hoog is. Hij is zo lang en smal dat hij ondersteund moet worden door middel van kabels die aan de grond zijn bevestigd. Aan die kabels worden in totaal 120 lampen vastgemaakt. Zaterdag 7 december worden ze aangezet en wordt de anders kale toren weer een stralende ‘kerstboom’.

Elk jaar is het weer spannend of er genoeg geld is om de kerstboom op te tuigen en de lampen te laten branden. Er moet namelijk €60.000 worden gedoneerd door sponsoren.  Gelukkig ziet het er naar uit dat de lampen dit jaar tot begin januari kunnen blijven branden.

Vanuit de cockpit

De zendmast heet eigenlijk de Gerbrandytoren. Het is niet alleen de grootste kerstboom van Nederland, maar überhaupt het hoogste bouwwerk in ons land. De toren is zelfs hoger dan de Vaalserberg. Dat is het hoogste punt van Nederland: 322 meter boven zeeniveau. De Gerbrandytoren is zelfs hoger dan de Eiffeltoren, die 324 meter hoog is.

Bij helder weer is deze kerstboom tot op wel 30 kilometer afstand te zien. Zelfs piloten die vanaf het noorden richting Schiphol vliegen, zeggen de verlichting al boven Texel te kunnen zien. Wie niet regelmatig in de cockpit van een vliegtuig zit, kan de kerstboom gelukkig ook bewonderen vanaf de A27 en de A2, in de buurt van Nieuwegein.

Hoogste van Europa of de wereld?

Het record voor de hoogste kerstboom ter wereld gaat volgens het Guinness Book of World Records naar de kerstboom in het Italiaanse plaatsje Gubbio. Daar worden op een flank van de berg elk jaar lampen gelegd. Samen vormden die het patroon van een maar liefst 650 meter hoge kerstboom. Toch vinden sommige mensen dat een kerstboom niet hoort te liggen, maar te staan. Zij vinden dat de kerstboom in IJsselstein de hoogste ter wereld is.