Over de Tweede Wereldoorlog zijn veel films gemaakt. Om aan de oorlog te denken en de slachtoffers te herinneren, kijken Nederlanders rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag naar films over deze periode. Hier zijn een aantal favoriete films van Net in Nederland:

Nederlandse films:

Sonny Boy:

Filmdrama over een waargebeurde liefdesgeschiedenis tussen twee gewone mensen: de oer-Hollandse Rika, moeder van vier kinderen, en de zeventien jaar jongere, Surinaamse Waldemar. Hun liefde weet bijna alle vooroordelen en tegenwerking van de buitenwereld te overleven, maar blijkt uiteindelijk niet bestand tegen de vernietigende kracht van de oorlog.

Soldaat van oranje:

Filmdrama uit 1977 van regisseur Paul Verhoeven met Rutger Hauer, Jeroen Krabbe, Edward Fox en anderen. Student Erik Lanshof is in 1939 aanvankelijk onbezorgd over de toekomst. De ellende in de wereld gaat aan hem en zijn medestudenten voorbij. Als op 10 mei 1940 in Nederland de oorlog uitbreekt, vlucht de avontuurlijke Erik naar Engeland, waar hij zich aansluit bij het verzet.

Oorlogswinter:

Filmdrama over het verhaal van Michiel, die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt. Zijn oom Ben, die in het verzet zit, is zijn grote voorbeeld en Michiel kan niet wachten tot hij ook wat kan betekenen in de strijd tegen de bezetter. Tot zijn grote ergernis neemt echter niemand hem serieus, totdat zijn oudere buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Voordat hij het weet, zit Michiel tot over zijn oren in de problemen, terwijl hij niemand in vertrouwen kan nemen.

Internationale films:

The Pianist:

Een prachtige film over het levensverhaal van de Poolse pianist Valdick Spielman tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het Duitse leger Polen binnenviel en bezet hield. Spielman leed veel onder zijn familie vanwege zijn band met de Joodse religie. De Duitsers hebben de Joden vervolgd, lastiggevallen, gefolterd en gedood.

Schindlers list:

Een bijzonder mooie film die zich in een realistisch kader afspeelt: het verhaal van de film is ontleend aan een realistisch verhaal, dat plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitse zakenman Oskar Schindler besloot de Joodse en Poolse vluchtelingen op dat moment te beschermen tegen nazi-vervolging. Hij beschermde meer dan 1.000 Joden door ze te verbergen in zijn fabrieken ten tijde van de Holocaust.

La dolce Vita:

Filmdrama met een mooi verhaal wat rond Marcelo draait. Marcelo is een journalist die worstelt om zijn plaats in deze wereld te bewijzen, hij is verdeeld tussen het hoogwaardige sociale beeld van de elite klasse in Rome en de gespannen relatie die zijn vriendin en geliefde met hem delen terwijl hij probeert zijn pad te breken. Hij is een succesvol schrijver en maakt vele dagelijkse ontmoetingen en interviews, waarbij hij een van de prostituee-meisjes ontmoet, die grote veranderingen in zijn leven doorvoert, waaronder het veroorzaken van zelfmoord bij zijn vriendin.