De Nacht van de Vluchteling: zij lopen mee

, Anne Gooren

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht. Om hiervoor aandacht te vragen en om geld voor noodhulp in te zamelen, wordt in de nacht van 15 op 16 juni de Nacht van de Vluchteling georganiseerd. Dan lopen duizenden mensen op verschillende plaatsen in Nederland in het holst van de nacht 40 kilometer.

Van tevoren kunnen zij vrienden en familie vragen om hen te sponsoren. Zo is er in 2017 1,6 miljoen euro opgehaald, dat door Stichting Vluchteling aan noodhulpverlening in vijf landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten is besteed.
Vier van de mensen die dit jaar gaan lopen zijn Zakiya, Rahaf, Bart en Faye. Net in Nederland sprak met hen.

Zakiya is negentien jaar en studeert en werkt in Oss. “Ik loop vooral voor die kinderen die hebben moeten vluchten en alles achter moesten laten en zo’n afstand moesten lopen,  weet je wel. Want dat vind ik heel zielig. Mijn doel is ook om zoveel mogelijk geld op te halen om naar die  vluchtelingen te sturen." Zelf woonde Zakiya in Afrin, tot ze met haar gezin naar Turkije vluchtte. “We moesten zoveel lopen en we werden gewoon teruggestuurd en dan moesten we opnieuw proberen totdat we naar Turkije konden.” Zakiya woonde samen met haar broertje, zusje en ouders anderhalf jaar in Turkije. “Ik moest daar zes dagen in de week gewoon half acht beginnen, tot half een ‘s nachts werken in de textielfabriek. En toen was ik dertien jaar. Het was gewoon heel zwaar om daar te leven.” Inmiddels woont Zakiya drieënhalf jaar in Nederland en voelt ze zich thuis. Bang dat de Nacht van de Vluchteling zwaar zal worden, is ze niet: “Veertig kilometer klinkt wel een beetje veel. Maar ik ren veel, ik loop veel op mijn werk en zo, dus ja: voor mij gaat het goed komen.”
https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/zakiya-shekho
 

Bart (50) uit Lent is wandeltrainer en stippelt al vier jaar enthousiast de route tussen Nijmegen en Arnhem uit. Hij loopt de route zelf vooraf ook meerdere keren, zodat hij zeker weet dat alles klopt. Op de avond zelf loopt hij voorop, om bijvoorbeeld te checken of alle pijlen nog goed hangen. Als ik hem vraag hoe de sfeer is tijdens de nacht, vertelt hij: “Die is heel leuk. Mensen komen uitgelaten binnen, juichen ook echt als ze over de finish komen. En burgemeester Marcouch is eigenlijk vanaf de eerste wandelaar tot aan de laatste wandelaar aanwezig is om iedereen een hand te geven en iedereen een medaille te geven.” Volgens Bart is het doel van de Nacht van de Vluchteling duidelijk: “Ten eerste geld in te zamelen voor vluchtelingen in oorlogsgebieden, en daarnaast ook om met z’n allen steun te geven aan vluchtelingen, morele support.”

Rahaf Mousa

Rahaf Mousa

Rahaf is 29 en werkt als systeembeheerder in Utrecht. Ze woont nu vier jaar in Nederland, daarvoor woonde ze in Damascus. “De laatste periode was het daar niet heel mooi. Je kon niet veel doen en je was altijd onder de ogen van het regime,” vertelt ze. “Dus ja, ik voelde me niet meer veilig en ik was al twee keer gearresteerd voor politieke redenen, dus dat was een van de redenen waarom wij zijn gevlucht. Bij mijn tweede arrestatie heeft de rechter gezegd: “Dit is de tweede keer, dus de derde keer is scheepsrecht.” De derde keer word ik niet vrijgelaten, dat is eigenlijk wat hij bedoelde.” Rahaf vindt het goed dat de Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd en dat er zo ondersteuning wordt geboden aan vluchtelingen. “Ik wil dat mensen worden geholpen. Dat is het hoofddoel. En ook dat mensen zich bewust zijn van deze crises. Van alle landen, niet alleen maar Syrië.” Ze hoopt dat mensen door de Nacht van de Vluchteling aan het denken worden gezet. “En dat ze dan denken: “Misschien is er een manier om iets te doen.” Als er bijvoorbeeld veel mensen meedoen, dan krijgt het ook meer aandacht van de overheid, van de mensen die macht hebben. Want uiteindelijk gaat de Nacht van de Vluchteling het probleem niet oplossen.”
https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/rahaf-mousa

Faye Westen

Faye Westen

Faye is 22 en studeert in Nijmegen. Ze gaat met haar medebestuursleden van de Amnesty Studentengroep Nijmegen voor het eerst meelopen met de Nacht van de Vluchteling. “Amnesty International legt alle landen langs een soort meetlat om te kijken of mensenrechten worden geschonden. En dat blijkt dan in heel veel landen nog het geval te zijn.” Volgens Faye is het nodig om bewustzijn te creëren onder Nederlanders. “Ik denk dat heel veel mensen zich niet bewust zijn van hun eigen privileges en rechten. We hebben het eigenlijk zo goed in Nederland, dat we bijna vergeten dat er echt miljoenen mensen op de vlucht zijn op dit moment.” Volgens haar kan iedereen op zijn eigen manier de Nacht van de Vluchteling steunen. “Of je nou een donatie doet, of meeloopt: samen komen we er wel.”
https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/faye-westen/donateurs

Wil jij ook je steentje bijdragen? Via de links in dit artikel kan je een donatie maken aan een van de lopers. Wil je meer weten over de Nacht van de Vluchteling? Kijk dan op https://www.nachtvandevluchteling.nl.