Het lijkt erop dat er nieuwe verdeeldheid is ontstaan tussen verschillende EU-landen. Het probleem ligt in het herstellen van de Europese betrekkingen met het Assad-regime. Hoewel de EU-landen verenigd leken om sancties tegen het Syrische regime op te leggen, gaan er nu binnen de EU stemmen op om de betrekkingen met Damascus te herstellen.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben tot nu toe een krachtig standpunt ingenomen tegen het Syrische regime. Maar andere Europese landen, vooral in Zuid- en Oost-Europa waar rechtse partijen de dienst uitmaken, willen de betrekkingen met Assad herstellen. Dat baseren zij op verschillende overwegingen die Assad hen biedt. Ten eerste zal dit de Syrische vluchtelingencrisis in Europa oplossen en kunnen zij vluchtelingen terugsturen naar Syrië. Ten tweede ziet men in het dagelijkse nieuws dat Assad, met de hulp van zijn Russische bondgenoot, de grootste winnaar van de oorlog in Syrië is. Ten derde, denken de Europeanen dat zij, door de legitimiteit van het huidige regime te erkennen, zullen kunnen deelnemen aan de wederopbouw.

"De oplossing ligt op tafel, de oplossing is Assad"

"Je ziet een groeiend besef dat Assad een integraal onderdeel van de oplossing is", zegt Julian Barnes-Dassie van de denktank van de Europese Raad voor buitenlandse betrekkingen in het NRC. "Niet omdat dat zo leuk is, maar omdat we het niet voor het uitzoeken hebben", voegt oud-ambassadeur in Israël, Michiel den Hond, toe.

Een Italiaanse diplomaat, die anoniem wil blijven, vertelde in maart aan Foreign Policy magazine dat Italië “zijn positie opnieuw beoordeelt". Italië komt naar voren als de grootste voorstander van Assad en verzet zich tegen Europese sancties tegen het regime. Italië probeert een Europees front te vormen om de jaarlijkse verlenging van de sancties te voorkomen. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Enzo Moavero Milanesi zei vorig jaar dat Bashar al-Assad nog steeds een gesprekspartner zou kunnen zijn. Hij wees op de mogelijkheid om de ambassade van zijn land in Damascus te heropenen.

Een andere West-Europese diplomaat vertelde het magazine dat EU-landen weten dat Assad de oorlog daadwerkelijk heeft gewonnen. Niettemin zijn Duitsland en Frankrijk terughoudend om dit publiekelijk te aanvaarden. “Duitsland en Frankrijk vrezen dat hun anti-Assad Syrië-beleid kan worden overschaduwd door degenen in de EU die willen dat de vluchtelingen vertrekken en denken dat betalen voor wederopbouw dat mogelijk zal maken.”

Domino-effect

Hongarije heeft in september aangekondigd dat het van plan is het consulaat in Damascus vanaf volgend jaar te heropenen. En daarmee zou Hongarije als eerste EU-lidstaat de diplomatieke vertegenwoordiging in Syrië herstellen. Een bron dicht bij de Hongaarse regering vertelde Agence France-Presse 'AFP': "Boedapest is van plan gesprekken te voeren met de Syrische president om economische kansen te verkrijgen." Diplomatieke bronnen bevestigden dat ook Cyprus op het punt stond zijn diplomatieke aanwezigheid bij Syrië te herstellen. Andere landen, zoals Polen, Tsjechië en Denemarken, zijn al in gesprek met het regime over wederopbouw en de terugkeer van vluchtelingen.

In augustus 2018 stuurde Polen haar vice-minister van Buitenlandse Zaken naar Damascus om de Syrische regering te ontmoeten. En de regerende partij van Polen zei dat het klaar was om de bouw van huizen en scholen te financieren om 100 Syrische vluchtelingengezinnen in Libanon te helpen naar huis terug te keren. Andere landen, zoals Zweden, Spanje en Ierland, zeggen dat vluchtelingen niet kunnen worden teruggestuurd voordat de wederopbouw begint. Denemarken, Zweden en België hebben ook de veiligheidssituatie in Syrië opnieuw beoordeeld en besloten dat Syriërs niet automatisch een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Nederland blijft op zijn positie

In Europa zijn veel zorgen over IS. Dit werd verklaard door de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian in een interview op BFMTV, toen hij weigerde te zeggen of praten met Assad een optie is of niet. Hij zei: "Mijn probleem, ik herhaal het steeds weer, is IS." De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei onlangs: "Voor Assad is er geen toekomst in Syrië." Dit betekent dat Nederland nog steeds deel uitmaakt van Europese landen die weigeren diplomatieke kanalen met Assad te heropenen. De oude Nederlandse Speciaal Gezant voor Syrië, Nikolaos van Dam, zei eerder in een interview voor “Net in Nederland", dat het nog lang zal duren voordat de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Syrië geheel kunnen worden herstel. Maar hij zei dat hij het beter vond vanaf het begin een dialoog te voeren met het Syrische regime om een oplossing te bereiken. Hij benadrukte dat “een mislukte dialoog beter is dan een mislukte oorlog.”