“Wij willen opkomen voor de naamloze, hun naam noemen en hun verhaal vertellen.” Aan de telefoon is Hanneke van Bezooijen. Zij is van de protestante diaconie en een van de organisatoren van een bijzondere dienst aanstaande zondag in Amsterdam. In de Mozes en Aäronkerk is dan een speciale interkerkelijke viering in het kader van Allerzielen. Dan worden alle overledenen van dat jaar herdacht. Net als voorgaande jaren wordt er in de Mozes en Aäronkerk ook aandacht geschonken aan de mensen die dit jaar zijn overleden of vermist geraakt in de Middellandse Zee.

 “Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. In 2019 zijn er in Europa en het Middellandse Zeegebied al 1177 mensen overleden of vermist geraakt. Achter elk cijfer schuilt een mens van vlees en bloed met een eigen verhaal.” Zo staat in de uitnodiging voor de viering op de site van de organisatie.

Tijdens de herdenking zullen niet alle namen van de meer dan duizend mensen worden genoemd, daar is namelijk niet genoeg tijd voor. Wel zal er extra aandacht worden besteed aan de verhalen die bij de namen horen. “Zo is er een jongen die is gestorven voor de kust van Malta. We noemen zijn naam en dat hij 18 jaar oud was. Hij was onderweg van Egypte naar Nederland, om hier bij zijn moeder te gaan wonen.”

Op zondag 3 november is iedereen tussen 15.00 en 16.00 uur welkom om samen te komen. Bij de herdenking in de Mozes en Aäronkerk zullen voorgangers van onder andere de katholieke, protestantse, migranten en de Syrische orthodoxe kerk aanwezig zijn. Na afloop zullen er bloemblaadjes uitgestrooid worden over de Amstel.

Meer informatie is te vinden op: http://www.diaconie.org/nieuws/herdenkingswake-omgekomen-vluchtelingen