Om het jaar af te sluiten blikken we ook terug op de koninklijke familie.

Het jaar begon met de gebruikelijke skivakantie van de hele koninklijke familie naar het Oostenrijkse plaatsje Lech. Daar wordt traditiegetrouw een persmoment gehouden. Maar ook tijdens de officiële fotosessie blijft er tijd voor wat lol, zoals voor een sneeuwballengevecht.

 

Dit jaar werd Koningsdag in Amersfoort gevierd. Het was een regenachtige dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Het thema was ‘Wij, Amersfoort’. Volgens de Koning was dit wij-gevoel ook zeker behaald. “Het is één groot feest,” aldus de koning. Volgend jaar zal de Koning op zijn verjaardag afreizen naar Maastricht.

 

De renovatie van Huis ten Bosch is klaar! Drie jaar lang werd het woonhuis van de koninklijke familie opgeknapt. Het heeft een combinatie gekregen van moderne elementen in een klassieke setting. In juli mochten de pers even binnen een kijkje nemen, en die foto’s willen we graag met jullie delen.

 

Naast het fotomoment in de sneeuw, wordt ook in de zomer een fotosessie gehouden. Kroonprinses Amalia is bijna even lang als haar vader. De Koning grapte dat als ze nog meer groeit, hij volgend jaar ook op hakken zal verschijnen! Wij zijn benieuwd.

 

Op 16 augustus overleed prinses Christina, na enkele jaren aan borstkanker te hebben geleden. De prinses was een zus van prinses Beatrix, en dus tante van Koning Willem-Alexander. Prinses Christina was een van de minder bekende leden van de koninklijke familie. Ze had er zelf voor gekozen een teruggetrokken leven te leiden, weg van de schijnwerpers.

 

Prinsjesdag is altijd een belangrijk moment in het jaar. De Koning leest de troonrede voor en de staatsbegroting wordt gepresenteerd. Maar dit jaar was er vooral aandacht voor het uiterlijk van de Koning. Hij verscheen namelijk voor het eerst in het openbaar met een baard. Toen hij een dag later op bezoek was in Zuidwest-Drenthe werd hij er zelfs op een grappige wijze op gecomplimenteerd.

 

Eind september bracht de Koning op Burendag een verrassingsbezoek aan de Geuzenwijk in Utrecht. Buurtbewoonster Saida Ayachi organiseert al jaren evenementen in de wijk voor meer sociale binding. Zij mocht de Koning ook op deze speciale dag rondleiden door haar wijk en langs de evenementen.

 

Op 10 oktober vierde VluchtelingenWerk Nederland hun 40-jarig bestaan. Alle reden voor de Koning om een bezoek te brengen en alle vrijwilligers een hart onder de riem te steken.

 

Het koningspaar gaat ook altijd een aantal keer op staatsbezoek in een ander land. Dit jaar gingen zij onder andere in juni naar Ierland, en in oktober waren ze een aantal dagen in India te vinden. Direct na dat bezoek vloog het echtpaar door naar Japan, waar zij een galadiner voor de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito bijwoonden. Tussen de vertegenwoordigers van 191 andere landen viel deze prachtige jurk van koningin Máxima zeker op!

 

Eind november was de Koning ondanks de regen op een fiets van Fietsmaatjes in Warmond te vinden. Koning Willem-Alexander ging als fietsmaatje een stuk rijden met iemand die door zijn leeftijd niet meer alleen kan fietsen.