Elke eerste maandag van de maand wordt om 12 uur het ‘luchtalarm’ getest. In heel Nederland is het alarm bijna 1,5 minuut te horen. Al sinds 2003 is dit test-alarm overal te horen. Oorspronkelijk was het bedoeld om Nederlanders te waarschuwen voor luchtaanvallen, daardoor noemen we het nog steeds het luchtalarm. Het systeem wordt elke maand getest om zeker te weten dat het in een noodsituatie goed werkt.

Ramen en deuren dicht

Wanneer het alarm echt af gaat, dus op een ander moment dan maandag 12 uur, dreigt er echt gevaar. Er is dan bijvoorbeeld een brand waar schadelijke stoffen vrijkomen of een andere gevaarlijke situatie. Iedereen die de sirene hoort moet de ramen en deuren dicht doen en wachten op meer informatie die via de regionale radio zal worden gegeven. Want als je het alarm hoort betekent dit dat je ook echt in de buurt bent van de crisis. Er staan namelijk meer dan 4.200 palen verspreid door het land waar vandaan de sirenes klinken. Deze kunnen elk afzonderlijk bediend worden. Het geluid kan dus door het hele land, maar ook alleen in een bepaalde stad of zelfs wijk te horen zijn.

NL-Alerts

Er wordt al jaren gesproken over een moderner systeem in plaats van het luchtalarm. Dit is er gekomen in de vorm van NL-alerts, dat zijn sms-berichten waarmee waarschuwingen worden doorgegeven. Het plan om vanaf 2020 het alarm volledig te vervangen voor de NL-alerts is toch weer uitgesteld. De berichten zijn namelijk nog onbetrouwbaar, zo krijgt niet iedereen ze altijd binnen. Dat kan gebeuren door storingen in het systeem, maar ook doordat sommige telefoons de alerts niet ondersteunen. Bovendien hebben sommige mensen helemaal geen telefoon, en kunnen ze dus ook geen berichten ontvangen.

Voorlopig zal elke eerste maandag van de maand om 12 uur het luchtalarm dus te horen zijn. En onthoud, hoor je het alarm op een ander moment? Sluit de ramen en deuren en luister naar de regionale radio!