Het is een vreemde wereld. Dit is waar de Syriërs vluchtelingen werden. Iedereen in deze wereld is bang en iedereen is eng. De landen die Syrische vluchtelingen opvangen zijn bang voor hun demografische samenstelling. Economische welvaart en sociaal welzijn worden bedreigd door Syriërs die wel of niet goed integreren. Dat maakt eigenlijk geen verschil.

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

Syriërs zijn bang om in hun toevluchtsoord te verblijven en niet meer naar hun land terug te kunnen keren. Tegelijkertijd zijn ze bang om op een dag gedwongen te worden om in onveilige omstandigheden terug te keren. Niemand zou daar blij van worden, alleen de persoon die nog steeds in zijn paleis in Damascus kan slapen.

De afgelopen maanden heeft deze angst zich bij sommige politici in een aantal gastlanden verder ontwikkeld tot een soort collectieve hysterie. Elke individuele daad van een Syrische vluchteling of een militaire ontwikkeling in Syrië wordt gebruikt om op te roepen tot deportatie van de Syriërs of, in nettere taal, om hen naar hun land terug te brengen.

Ze gebruiken alle sociale media platformen om hun enige idee te promoten: Syrië is veilig en de Syriërs moeten terugkeren. Deze uitspraak kun je horen van Turkije tot Libanon en van Nederland tot Duitsland. In Turkije werd na het bekendmaken van de uitslag van de verkiezingen een grootscheepse campagne gelanceerd op sociale media waarin werd opgeroepen tot deportatie van Syriërs. In Libanon is de minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil geobsedeerd door de Syriërs. En in Nederland grijpt de fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet elke kans aan om te praten over een veilig Syrië zodat de Syriërs terug kunnen worden gestuurd.

Natuurlijk kan niemand bepalen hoe dit veilige Syrië eruit ziet, maar een ding is zeker en dat is de aanwezigheid van Bashar al-Assad en zijn leger. Nu wachten al-Assad en zijn ambtenaren allemaal op de veilige terugkeer van de vluchtelingen naar Syrië. Wat nobel! Als deze vluchtelingen terugkeren, kunnen ze meteen beginnen met de wederopbouw met de dezelfde mensen die hen probeerde te vermoorden.

Door het negeren van de aanwezigheid van Bashar al-Assad aan de macht in Syrië en dat deze vluchtelingen voor hem vluchtten, verliezen de politici van deze hysterische speeches al hun morele of juridische argumenten in hun aandrang op de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Syrië is niet veilig is en zal nooit veilig zijn zolang het regime van Assad aan de macht is.

Dit werd vorige week benadrukt in het rapport van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin werd geconcludeerd dat Syrië nog steeds een onveilig land is voor Syrische vluchtelingen, met name degenen die contact hadden met de oppositie. Dit rapport zal niet alle politici overtuigen. Maar het zal in ieder geval een document zijn dat voorkomt dat hun hysterische toespraken worden omgezet in beleid.