Internationale Vrouwendag: niets om te vieren!

, Column door: Hazem Darwiesh

Schat, haast je niet teveel om vroeg op te staan om de juiste make-up op te doen om deze dag te vieren. Wil je wel echt make-up dragen? Als je dat leuk vindt, probeer dan een paar van de felle kleuren. Het is geen mode. Ja, we zijn erg geïnteresseerd in mode. We zijn ook geïnteresseerd in de keuze van het wel of geen hoofddoek dragen. Uiteindelijk is dit je vrijheid, nietwaar? Oh, mannen zijn zo lief geworden sinds de viering van Internationale Vrouwendag.

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

Hazem Darwiesh: redacteur bij Net in Nederland

Je zult snel verrast worden door een felicitatiebrief van je broer. Hij zal je dwingen met iemand te trouwen die je niet leuk vindt of met wie je nog steeds samen bent, omdat je niet ‘gescheiden’ wilt zijn. Of van de organisatie die je heeft geholpen te scheiden zonder te weten dat je het echt wilde. Je wordt misschien ook verrast met een bloemetje van je manager of collega die sneller wordt gepromoveerd dan jij. En die ook nog eens een hoger salaris ontvangt dan jij. Zo lief, deze mannen. Dan ben je vrij, mevrouw, je studeert of niet, werkt of niet. Als je helemaal vrij bent, dan zullen mannen je evalueren en Internationale Vrouwendag met je vieren.

En het belangrijkste is dat je in dit alles vrij bent om seksueel bevrijd te worden, om voor mannen acceptabeler te zijn. Veel siliconen helpen om meer te bevrijden. In het Westen zijn er straten in elke stad waar bijna naakte vrouwen hun lichaam verkopen. In het oosten schaam je je om zonder hijab te lopen. Dit zijn kleine details. Het is belangrijk dat jij je vrij voelt en dat je deze dag zult vieren. Dan zorgen mannen voor de rest.

Ze geven je een dag voor vrouwen, een feest voor vrouwen, een televisieprogramma voor vrouwen en een quotum voor vrouwen. Allemaal om je ervan te verzekeren dat succes voor vrouwen een uitzondering is en voor mannen de regel. Sorry mevrouw, maar dit is niet hun bedoeling, dat u zoeter, mooier, vreugdevoller en tevredener wordt.

Waar ga je het over hebben? Echtscheiding, huwelijk, een kind? Over de nieuwste make-up en mode? In alle eerlijkheid zeg ik dat ze dat niet doen met een man. De man is erg druk en druk bezig met zijn preoccupaties. Zelfs als je op goede posities komt, moet je een ‘ijzeren vrouw’ zijn en bewijzen dat je mannelijker bent dan zijzelf. Of je moet een aanhankelijke ‘mama’ worden, zoals de Duitse premier deed toen ze de vluchtelingen verwelkomde.

Mijn vriendin Iman Humaidan, een Libanese schrijver woonachtig in Parijs, viert deze dag misschien niet met jou. Zij is van mening “dat er vrouwen zijn die de vrijheid van vrouwen overdrijven. In het verleden waren deze 'militanten' in de Arabische wereld verliefd op Ataturk en Abdel Nasser. Tegenwoordig op Hassan Nasrallah en Bashar Al-Assad.” Hoe een vrouw te bevrijden die een dictator ondersteunt?

Bovendien er is geen reden om Internationale Vrouwendag te vieren volgens Iman. Deze dag is "een herinnering aan mooie dingen, maar wij  van af zijn gesneden", vooral in onze Arabische wereld, aldus Iman. In plaats daarvan "zien we op social media en televisieschermen vrouwen als object, huwelijken van mannen met minderjarige meisjes, gedwongen huwelijken en allerlei soorten seksuele misbruiken", voegt ze eraan toe.

Misschien zal ook ik het niet met je vieren. Maar in plaats daarvan zal ik aan mijn oma denken. Zij vocht, dag in dag uit. Ze bleef zichzelf en hield alles onder controle. Ze zorgde voor iedereen. Zonder dat ze meer mannelijk hoefde te zijn dan de mannetjes zelf. Of dat ze zich verloor als vrouw. Ze klaagde nooit over teveel of te weinig vrijheid. En ze vierde al helemaal geen Internationale Vrouwendag.

Iman Humaidan (foto-boven), een Libanese schrijver woonachtig in Parijs.