Als je weinig geld hebt waardoor je kind niet op een sportclub kan, betaalt het Jeugdsportfonds sportspullen en het lidmaatschap van een sportvereniging.

Je kunt zelf geen aanvraag doen bij het jeugdsportfonds. Dat doet de juf of meester van je kind, de jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener of het sociaal wijkteam in je gemeente.

Als de aanvraag ingediend is, kan het kind vaak al binnen drie weken sporten of op les. De contributie of het lesgeld wordt direct betaald aan de club of instelling waar het kind op les gaat. De spelregels over de hoogte van de bijdrage of de leeftijd van het kind kunnen per fonds/gemeente verschillen. Kijk voor de spelregels op de websitepagina van het fonds bij jou in de buurt. Deze ondersteuning is niet beschikbaar in alle Nederlandse gemeenten, maar in 2018 werkte het jeugdsportfonds samen met 246 gemeenten.

Hoe vraag je een bijdrage aan?

Stap1: Vraag een van de hierboven genoemde mensen of hij\zij een aanvraag bij het jeugdfonds Sport & Cultuur voor je kan doen.

Stap2: De intermediair doet, in overleg met jou, een aanvraag. Dat gaat heel gemakkelijk online.

Stap3: De intermediair hoort meestal binnen een week of drie of de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is en laat dat weten.

Stap4: Als de aanvraag goedgekeurd is, kun je je kind aanmelden bij de sportclub, dans – of muziekschool of andere organisatie waar je kind op les wil. Wij betalen de contributie / lesgeld direct aan de lesgever. Je ontvangt zelf geen geld. Voor meer informatie: https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/voor-ouders/?showpu=1 en https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/voor-gemeenten/?showpu=1

Om welke sporten gaat het?

De bijdrage van het Jeugdsportfonds is voor allerlei sporten zoals:

  • balsporten: voetbal, honkbal, hockey, korfbal, basketbal, rugby, handbal, volleybal
  • verdedigingsporten: judo, karate, boksen
  • watersporten: zwemmen, waterpolo, zeilen, surfen
  • racketsporten: tennis, badminton, squash
  • andere sporten: turnen/gymnastiek, atletiek, schaatsen

Veel gemeenten geven gezinnen met weinig geld mogelijk een bijdrage of een kortingspas. Hiermee kunnen kinderen bijvoorbeeld goedkoop of gratis sporten en naar zwemles. Vraag je gemeente om meer informatie. En zorgverzekeraars vergoeden soms ook sportkosten. Vraag je zorgverzekeraar om meer informatie. Voor meer informatie: https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/zorgverzekering

Bronnen:

https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/jeugdsportfonds#article-content-1

https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/voor-ouders/?showpu=1

https://jeugdfondssportencultuur.nl/voor-wie/voor-gemeenten/?showpu=1