Saoedi-Arabië zegt dat drones afgelopen zaterdag een olieraffinaderij en een olieveld hebben aangevallen. De Jemenitische Houthi-rebellen hebben zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslagen. Een woordvoerder zegt dat er in totaal tien drones op de Saudische installaties zijn afgestuurd.

Een van de beschadigde installaties is 's werelds grootste ruwe olieraffinaderij, waardoor de wereldwijde olieproductie met 5% heeft verminderd. De aanval heeft ook meer dan de helft van de olieproductie van Saudi-Arabië geraakt. Het herstellen van de schade kan maanden duren, citeerde de Wall Street Journal geïnformeerde bronnen.

Terwijl de Houthi-rebellen de verantwoordelijkheid voor de aanval hebben opgeëist, gaven  Saoedi-Arabië en Verenigde Staten Iran de schuld voor de aanvallen. Maar Iran heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval afgewezen. "Het Jemenitische volk heeft zijn legitieme recht op zelfverdediging uitgeoefend," zei de Iraanse president Hassan Rouhani op een persconferentie met zijn Russische en Turkse collega's in Ankara.

Maar Riyadh heeft aangekondigd dat het bewijs zal onthullen voor de betrokkenheid van Teheran in de recente aanvallen. Het is onduidelijk Saoedi-Arabië zal reageren als de betrokkenheid van Iran bewezen kan worden. De Amerikaanse regering overweegt haar opties om op de aanvallen te reageren. Vicepresident Mike Pence zei dat zijn land klaar staat om de belangen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het Midden-Oosten te verdedigen.

De aanvallen op de olie-installaties in Saoedi-Arabië hebben invloed gehad op de wereldolieprijzen. De prijs van ruwe olie steeg wereldwijd na de eerste dag van de aanvallen. Brent olie steeg met 19 procent in Azië tot $ 71,95. De prijs van West Texas Intermediate, dat ook een belangrijk referentiepunt is voor de oliemarkt, steeg met 15 procent tot $ 63,45. De prijzen stegen op maandag ongeveer 15%. Op dinsdag daalden de olieprijzen van de vorige dag, maar zijn nog steeds 10% hoger dan vóór de aanslagen. Dit is de  grootste stijging van de olieprijzen in 30 jaar.

“Meer dan genoeg olie”

De Amerikaanse president Donald Trump maakt zich echter geen zorgen. Hij schrijft op Twitter dat er “meer dan genoeg olie” is. En om de impact op de olieprijzen te verzachten, heeft Trump toestemming gegeven om zo nodig olie uit de strategische reserves van de Verenigde Staten te gebruiken. Bij de olie-installaties die zaterdag werden aangevallen is de capaciteit inmiddels voor de helft hersteld. Dat zei de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman. Hij zei verder dat de productie van de installaties eind deze maand zal zijn toegenomen tot 11 miljoen vaten per dag. Voor de aanval was dat nog ongeveer 9,6 miljoen vaten per dag.

De prijzen aan de pomp

Stijgende wereldwijde olieprijzen zullen impact hebben op de benzineprijzen aan de pomp. Er is kans dat tankstations de prijs zullen verhogen. Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers voorziet een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter. Maar kan Nederland omgaan met de verstoring van de olietoevoer?

"Elk land in Europa heeft een strategische olievoorraad", vertelde Aad Correljé, hoogleraar en oliedeskundige van de TU Delft aan RTL Nieuws. "Zo ook Nederland, in de haven van Rotterdam. Die wordt beheerd door het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA), dat valt onder het ministerie van Economische Zaken."

Maar de voorraad is volgens Correljé aangelegd naar aanleiding van de oliecrisis in 1973. "Het is enkel bestemd voor noodsituaties, zoals een oorlog of schade aan de productie waardoor er een tekort aan olie is. De voorraad moet het land minimaal negentig dagen draaiende houden."

De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op 1,744 euro per liter. Het record in 2012 was 1,895 euro per liter. Voor diesel is de adviesprijs 1,462 euro en voor lpg 0,763 euro per liter. Vaak gaan daar kortingen van af en zijn er bijvoorbeeld verschillen in prijs tussen onbemande tankstations en pompen aan de snelwegen.

Het belang van het Midden-Oosten olie wereldwijd

Het Midden-Oosten is van groot belang voor de wereldwijde energie- en olieleveringsindustrie. De regio bezit ongeveer 49% van 's werelds bewezen oliereserves, meer dan 33% van de wereldwijde productie en ongeveer 70% van de aardgasreserves.

Saudi-Arabië bezit de tweede grootste oliereserves van 267 miljard vaten, achter Venezuela (303 miljard vaten). Terwijl OPEC-leden volgens de OPEC-rapporten goed zijn voor ongeveer 80% van de bewezen oliereserves ter wereld, waaronder 64,5% in het Midden-Oosten.