Tijdens de G20-bijeenkomst in Osaka had de koningin Máxima afgelopen vrijdag een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Dat zorgde voor veel harde kritiek in Nederland en de Arabische media.

Máxima heeft aan de G20 deelgenomen als gezant van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst sprak Máxima met Bin Salman over het verbeteren van de economische positie van vrouwen in Saoedi-Arabië. Maar volgens het Saudi International Communication Center op Twitter “lagen er nog veel meer dingen op tafel” tijdens het gesprek tussen de twee.

De bijeenkomst werd met grote belangstelling in de Saoedische media gevolgd. De ontmoeting is slechts enkele maanden na de moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Vorige week heeft Agnès Callamard, de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, in een nieuw rapport nog verklaard dat Saoedi-Arabië achter de moord op Khashoggi zit.

Callamard vroeg in hetzelfde rapport om meer onderzoek om de verantwoordelijkheid van prins Mohammed Bin Salman bij deze misdaad te bepalen.

Veel Arabische media hebben aangegeven dat de interesse van de Saudische media in de bijeenkomst tussen Máxima en Bin Salman gezien moet worden in het kader van de pogingen van de Saoedische kroonprins om de crisis te overwinnen.

In deze context staat ook de poging van het Saudische kanaal "Al Arabiya" om de bijeenkomst en haar inhoud te versterken.

"Al Arabiya" streeft ernaar de ontmoeting de status van officiële ontmoeting te geven. In een verklaring zeggen ze dat tijdens de bijeenkomst "gebieden van samenwerking tussen Saoedi-Arabië  en Nederland besproken werden. En ook manieren om ze te ontwikkelen en te versterken." Ze benadrukken dat ook vijf Saoedische ministers de ontmoeting bijwoonden.

Dit in tegenstelling tot de Nederlandse officiële pogingen om de inhoud van de vergadering en de implicaties ervan te beperken. Met de nadruk dat het deel uitmaakte van Maxima's missie als internationale gezant voor “voor inclusieve financiering voor ontwikkeling” en dat dit alles was wat Maxima met Bin Salman besprak.

In tegenstelling tot de Saudische media bekritiseren andere Arabische media de bijeenkomst en uitten zij hun verbazing erover. Ze hebben de scherpe kritiek van Agnès Callamard op de bijeenkomst en de inhoud ervan overgebracht. En hoe tijdens deze bijeenkomst de Khashoggi-moord werd genegeerd.

Al-Jazeera was vooral enthousiast om het nieuws over de ontmoeting te brengen met details erbij van de moord op Khashoggi en de internationale beschuldigingen aan het adres van Mohammed Bin Salman. Ze toonde ook het verschil tussen de verklaringen van de twee partijen (Nederland en Saoedi-Arabië) over de inhoud van de ontmoeting.

Ook was het opmerkelijk dat veel Arabische media in het nieuws over deze bijeenkomst veel details brachten over Maxima en haar leven. Over haar huwelijk en Argentijnse afkomst, evenals over haar vader "die niet in staat was om deel te nemen aan haar bruiloft" in Nederland.