“The demise of almost 200 of my compatriots has left a hole in the heart of the Dutch nation, has caused grief, anger and despair.” Deze quote komt uit de speech van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad op 21 juli 2014.

17 juli 2014

Op 17 juli 2014 steeg een vliegtuig van Malaysia Airlines op vanaf Amsterdam Schiphol richting de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. Het vliegtuig zou nooit aankomen: boven de Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland, werd het vliegtuig uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. 

23 juli 2014

Ter herdenking van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17 werd 23 juli 2014 uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Op deze dag kwamen de eerste stoffelijke overschotten van de slachtoffers aan in Nederland op de luchthaven van Eindhoven. In heel Nederland hingen de vlaggen halfstok. 

Nationaal Monument 2017

17 juli 2019 is het 5 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte en zoveel mensen het leven verloren. 

Er is een monument voor de slachtoffers geopend. Het monument ligt naast luchthaven Schiphol. In het park naast de luchthaven zijn 298 bomen geplant. Elk slachtoffer wordt herdacht met een boom en een naamplaatje. In het midden staat een gedenkteken met de namen van alle slachtoffers. Het bos is een initiatief van de nabestaanden.