Vorige week vrijdag besloot het kabinet om de rechtsbijstand rond de asielprocedure grotendeels te schrappen. En daarmee vluchtelingen te onthouden van een advocaat.

Dit besluit van het kabinet is er gekomen, ondanks twee grote actuele problemen rond de opvang van asielzoekers. Ten eerste werd bekend dat er 27.000 asielzoekers in opvanglocaties zitten, en dat er geen ruimte is voor nog meer mensen. Ten tweede is de wachtlijst bij de IND ruim 1,5 jaar, en er word verwacht dat dit nog zal oplopen.

Commissie-Van Zwol heeft het kabinet eerder geadviseerd om dergelijke maatregelen niet door te voeren, omdat ze de problemen bij de IND zal verergeren. Toch laat het kabinet weten met deze maatregel door te gaan. 

onbegrijpelijke keuze

VluchtelingenWerk Nederland heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. “VluchtelingenWerk wil benadrukken dat wij ons ook ernstige zorgen maken over de consequenties voor asielzoekers door het inperken van de rechtsbijstand. Wanneer de kwaliteit van de beslissingen achteruitgaat, is de kans groter dat asielzoekers ten onrechte worden afgewezen en worden uitgezet.” Bovendien benadrukt de organisatie: “Het inperken van rechtsbijstand zal de asielketen allerminst ontlasten, zoals staat aangegeven in het regeerakkoord.”

Voor Abdeluheb Choho, directeur van VluchtelingenWerk is het een onbegrijpelijke keuze van het kabinet. In een verklaring zegt hij: “Het water staat de IND aan de lippen. Gemeenten moeten weer op zoek naar draagvlak voor nieuwe asielzoekerscentra. De wanhoop bij vluchtelingen neemt toe. En nu kiest staatssecretaris Broekers-Knol er bewust voor om het asielsysteem verder vast te laten lopen. Dit is onbegrijpelijk.”

“Wanneer de kwaliteit van de beslissingen achteruitgaat, is de kans groter dat asielzoekers ten onrechte worden afgewezen en worden uitgezet.”

VluchtelingenWerk Nederland

17 miljoen euro

Op diezelfde dag besloot het kabinet om extra geld voor de sociale advocatuur uit te trekken. Er komt eenmalig 73 miljoen euro extra voor de rechtsbijstand voor mensen die geen advocaat kunnen betalen.

Aan de andere kant laat staatssecretaris van asiel Broekers- Knol in een brief vandaag weten aan de Tweede Kamer dat De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) volgend jaar naar verwachting 17 miljoen euro aan dwangsommen moet uitkeren aan asielzoekers die te lang moeten wachten op hun procedure.