In Nederland zijn er vandaag de dag zo’n 500 moskeeën. Veel van deze moskeeën zijn gevestigd in voormalige scholen of kerken. In de beginjaren van de eerste gastarbeiders (jaren ’60) zaten moskeeën vaak in oude gebouwen of leegstaande garages. Toen duidelijk werd dat de gastarbeiders hier zouden blijven wonen, kwam er ook de wens om zelf nieuwe moskeeën te mogen bouwen. Tegenwoordig zijn er van de 500 moskeeën, ongeveer 100 nieuw gebouwd.

Over de moskeeën in Nederland is vaak rumoer. Als er nieuwe moskeeën gebouwd worden, is er regelmatig weerstand in de buurt. Er zijn discussies over het uiterlijk van de moskee. Omwonenden vragen zich dan vaak af of deze wel in het Nederlandse straatbeeld past. Ook er is discussie over hoe de bouw van een moskee gefinancierd mag worden. Met name als er geld uit Saoedi-Arabië of Qatar komt, is er discussie. Want welke islam wordt daar gepredikt?

Aanbidders kunnen naar elke gewenste moskee gaan, maar er zijn verschillen tussen moskeeën in Nederland. Het grootste verschil is de taal die in de moskee wordt gebruikt. Er zijn moskeeën waar de meeste aanbidders Marokkanen zijn en vaak spreken ze Arabisch. Er zijn ook moskeeën waarin de meerderheid van Turken bidden en gebruiken de Turkse taal. Ook zijn er Indonesische en Surinaamse moskeeën.

Een aantal bekende moskeeën in Nederland:

De eerste moskee

De allereerste moskee werd in 1955 in Den Haag gebouwd. De Mobarak moskee. Deze moskee is gebouwd door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Het gebouw leek aanvankelijk meer op een villa in de stijl van een school. Later in de jaren zestig kreeg de Mobarak moskee zijn herkenbare uiterlijk. Sindsdien heeft het gebouw twee kleine koepeltorentjes op het dak en drie minaretten.

De grootste moskee

De grootste moskee van Nederland is de Essalam moskee in Rotterdam. De oorspronkelijke moskee werd in 1987 opgericht, maar bleek al gauw te klein. De bouw van de nieuwe moskee duurde zeven jaar van 2003 tot 2010. De moskee is nu 2600 m2 en heeft drie verdiepingen. De moskee werd door een Nederlandse architect ontwerpen. Hij gebruikte de mammelukse-architectuur in Cairo als inspiratie bij het ontwerp.

De bakstenen moskee

In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes staat de Westermoskee. Na ruim 20 jaar discussie over de omvang en het uiterlijk van de moskee, werd het gebouw in 2016 geopend. De moskee is gebouwd in de traditie van de Amsterdamse School stijl zodat het opgaat in de architectuur van de buurt. Door het gebruik van de rode bakstenen lijkt het op een gemiddeld Nederlands gebouw.

De omstreden moskee

In Nederland zijn er een aantal moskeeën die veel negatief in het nieuws zijn geweest. De As Soennah moskee in Den Haag haalt regelmatig het nieuws. Het is een salafistische moskee. In Nederland kent iedereen de moskee  vanwege de voormalige imam Fawaz Jneid. Hij vervloekte Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh in een preek, wat voor veel ophef zorgde in de media en politiek. Begin maart 2019 kwam de moskee in het nieuws vanwege een spandoek wat geplaatst was door Pegida, met daarop beledigende teksten aan het adres van de profeet Mohammed.

De bekendste moskee

Het is natuurlijk maar aan wie je het vraagt, maar de Mevlana moskee in Rotterdam is bij veel mensen, ook niet-moslims, bekend. Het gebouw werd april 2006 in een publieksverkiezing door het City Informatiecentrum verkozen tot het mooiste gebouw van Rotterdam. Als je met de trein naar Rotterdam Centraal gaat, zie je de moskee en haar minaretten goed liggen.

De kleinste moskee

Je zou verwachten dat de kleinste moskee in Madurodam zou staan. Dit is een Nederlandse miniatuurstad in Den Haag. Daar zijn ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland, maar een moskee staat er dus niet bij. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk is het de Isra Moskee in Dongen. Op de website van de moskee staat dat zij sowieso iets heel bijzonders hebben: de allerkleinste minaret van Nederland. 

De nepste moskee

In het pretpark Efteling staat een gebouw, en als je niet beter zou weten, lijkt het op een moskee. Maar het is een Fata Morgana, geïnspireerd op de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Het is een oosters paleis compleet met minaretten. Het is geen moskee, maar wel een van de bekendste attracties in de Efteling.

Zoek je een moskee, of wil je meer informatie over een moskee bij jou in de buurt? Kijk dan op: https://moskeewijzer.nl/