Veel Syrische statushouders hebben vorige week opgelucht ademgehaald. Ze hebben mails van DUO ontvangen waarin staat dat ze binnenkort het Nederlands examen NT2 mogen doen. Het is de planning dat deze in maart en april plaatsvinden.

De mensen die deze mails hebben ontvangen, konden het examen niet eerder doen. In november werden de examens voor het Nederlands als tweede taal stopgezet. Dit gebeurde nadat op sociale media testformulieren lekten. Hierdoor werden ongeveer 4000 mensen gedupeerd. Een deel van hen moet deze examens zo snel mogelijk doen en de behaalde diploma’s indienen om hun studie in Nederland op te volgen.  Het examen is namelijk een ingangseis voor vervolgopleidingen.

  “Ik heb de kans om mij voor een studie voor maart aan te melden verloren. Sinds vorig jaar september wacht ik al. Ik heb een hele andere optie gekozen.”

Ahmed. M (een Syriër in Groningen)

Veel Syriërs zijn blij met de nieuwe kans om zich voor dit examen aan te melden. Maar Ahmed. M (een Syriër in Groningen) zegt bijvoorbeeld geen behoefte meer aan dit examen te hebben.  “Ik heb de kans om mij voor een studie voor maart aan te melden verloren. Sinds vorig jaar september wacht ik al. Ik heb een hele andere optie gekozen.”

Ministerie van Onderwijs

Minister Van Engelshoven wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven. “Ik heb in overleg met het CvTE besloten om voor eind juli 2019 tenminste twee examens voor respectievelijk Programma I en II voor de vier onderdelen af te laten nemen. Hiermee geef ik potentiële kandidaten voor wie het Staatsexamen noodzakelijk is voor het starten van een mbo-opleiding en ho-opleiding voor aanvang van het komende schooljaar de mogelijkheid examen te doen. Mijn ambitie is dat in 2019 in totaal acht examens per programma worden afgenomen.”

"Een zwaluw maakt nog geen zomer"

Het UAF ondersteunt vluchtelingen bij studie en werk. In hun nieuwsbrief staat: “Samen met onderwijsinstellingen houden we scherp in de gaten of deze plannen en ambities op tijd werkelijkheid worden, zodat de studiestart van statushouders niet in gevaar komt.” Het UAF benadrukt dat zij verheugd is met de nieuwe verklaringen van de minister. “Maar één zwaluw maakt nog geen zomer.” Oftewel, ze zijn voorzichtig optimistisch.