Het jaar 2019 was een jaar van records, hoogtepunten, dieptepunten en vooral ook veel onrust. In 10 foto’s blikken we terug.

Laten we beginnen bij een vrolijk punt. Op 6 Mei werd de eerste zoon van Prins Harry en Meghan Markle geboren. Twee dagen later maakten ze bekend dat zijn naam Archie Harrison Mountbatten-Windsor is. Archie is 7de in lijn voor de troon van het Verenigd Koninkrijk.

 

We blijven nog even in het Verenigd Koninkrijk, want 2019 stond ook in het teken van de Brexit. Op 29 maart zou de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie plaatsvinden. Deze deadline werd echter verplaatst naar 31 oktober en is nu zelfs nogmaals verplaatst naar 31 januari 2020. Het is de vraag of de Brexit dan wel wordt doorgezet. Het zal in ieder geval ook in 2020 onderwerp van gesprek blijven.

 

Op 18 maart was het hele land in rep en roer, toen een man in een Utrechtse tram het vuur opende. Hij vermoorde daarbij 4 mensen. Mensen werden opgeroepen om alert te zijn en binnen te blijven. ’s Avonds werd de dader opgepakt.

 

Één van de records van dit jaar was de €95.500 die het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op bracht. Dit tonnetje met de eerste haring van het seizoen wordt ieder jaar geveild. De volledige opbrengst gaat naar een goed doel.

 

Een groot gedeelte van dit jaar hebben de Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond gestaan. Nadat in maart van dit jaar voor de tweede keer een vliegtuigongeluk plaatsvond waarbij alle inzittenden om het leven kwamen, bleek er een probleem met de computer die hoogtemetingen moest uitvoeren. Sinds het tweede ongeluk staan alle toestellen van dit type op de grond. Daardoor zijn er nu enorme ‘parkeerplaatsen’ waar de vliegtuigen staan.

 

Eind juli werden er meerdere hitterecords vlak achter elkaar gebroken. Nederland had te maken met een tropische hittegolf. Op meerdere plekken in het land werd het boven de 40 graden. Op zulke dagen is het belangrijk om verkoeling te zoeken. Het oude hitte record stond al z’n 75 jaar en was 38,6 graden. Nu staat het record op 40,7 graden.

 

Niet alleen in Nederland werden uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten. Op andere plekken leidde de extreme hitte tot bosbranden. In de Amazone, Australië en in de Verenigde Staten woedden grote branden. Ook in Spanje, Frankrijk en de Griekse eilanden gingen veel natuurgebieden en huizen in vlammen op.

 

Voor het eerst in 44 jaar heeft Nederland dit jaar het Eurovisie Songfestival gewonnen. Duncan Laurence won in Israël met zijn nummer Arcade. In 1975 won het nummer Ding-a-Dong van de band Teach-in. Omdat Nederland heeft gewonnen zal de muziekwedstrijd in 2020 in Rotterdam plaats vinden.

 

Nog een record: op 1 oktober was de drukste ochtendspits ooit in Nederland. Boeren protesteerden tegen stikstofmaatregelen. Door met tractoren op de snelweg te gaan rijden, ontstonden er lange files en wegblokkades. Zolang er nog geen nieuw stikstofbeleid is, kunnen we ook in 2020 nieuwe protesten verwachten.

 

Niet alleen in Nederland heerste er onrust. In Frankrijk gingen de gele hesjes door met protesteren, en ook in Chili, Bolivia, Colombia, Hongkong, Libanon, Irak en nog veel meer landen trokken mensen massaal de straat op.