Het einde van het jaar nadert. Tijd om terug te blikken op de mooiste programma’s en artikelen over nieuwkomers die dit jaar op Net in Nederland verschenen.

In de donkere winterdagen is een hartverwarmend verhaal zeer welkom. Het verhaal van Tamer Alalloush brengt licht in donkere tijden. Hij stond dit jaar in de Kleurrijke top 100 en organiseert Dabke Nights. Lees hier zijn verhaal:

 

Dit jaar ontving het muzikantenechtpaar Karoun Baghboudarian en Rani Elias de uitblinker award van het UAF. Beiden leren ze kinderen muziek maken, maar zelf leren ze hier ook veel van.

 

Nadat de Turks-Koerdische Hamdi Ulukaya naar de Verenigde Staten migreerde, kwam hij op een ambitieus plan. Hij kocht een verlaten yoghurtfabriek. Nu is hij de baas van een succesvol bedrijf en zet hij zich actief in om vluchtelingen en migranten een werkplek te geven. Inmiddels zijn 30% van zijn werknemers nieuwkomers, en is hij een voorbeeld voor het hele bedrijfsleven.

 

Vlak voordat de eerste bom in Aleppo ontplofte, werd er een klassenfoto van Elias’ klas gemaakt. Elias vluchtte met zijn familie en kwam uiteindelijk in Enschede terecht. Maar hoe gaat het met de 42 andere kinderen? Sinan Can gaat naar hen op zoek. Hij vindt de klasgenoten overal ter wereld.

 

Deel twee uit de serie Sinan zoekt de klas van Elias mag natuurlijk ook niet ontbreken:

 

Darine wilde op de middelbare school graag huiswerkbegeleiding, maar zijn ouders konden zich dat niet veroorloven. Toen hij ouder was en zag hoe duur het is, besloot hij om bijles te geven aan jongeren die het thuis niet breed hebben. Dat biedt hij nu in 8 steden aan.

 

Avin Ghedri vluchtte op haar derde met haar ouders en zusje naar Nederland. Nu, 20 jaar later, studeert ze geneeskunde. De Nieuwe Maan zocht haar op en sprak met haar over haar verleden, en over hoe ze de toekomst voor Nederland ziet.

 

‘Moeders voor de buurt’ volgt drie moslima’s uit Syrië, Soedan en Marokko. Ze vinden het lastig om hun weg te vinden in Nederland, en om hun leven vorm te geven. De stichting Samen Sterk Vrouwen West helpt hen. Vrouwelijke nieuwkomers ondersteunen elkaar.

 

Salima Tarzati merkte dat er weinig plekken waren in Nederland om mooie hoofddoeken en boerkini’s te kopen. Ze ging daarom hard aan het werk om dat gat in de markt op te vullen.

 

Mona Haydar omschrijft zichzelf als moslima, rapper, artiest, dichter, afgestudeerde theoloog, en moeder. Ze schrijft raps met een inspirerende boodschap