Zaterdag 28 september 2019 is het Open azc dag. Veertig asielzoekerscentra verspreid over het hele land zullen op deze dag van 13.00 tot 16.00 hun deuren openen voor het publiek.

Deze dag wordt sinds vijf jaar jaarlijks op Nationale Burendag georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland en de IND. “De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal.”, aldus  VluchtelingenWerk op hun website.

Er zijn verschillende activiteiten in de azc’s op deze dag te verwachten. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Door deze activiteiten willen de organisaties Nederlanders en de vluchtelingen bij elkaar brengen. Mensen die nog nooit in een asielzoekerscentrum zijn geweest, kunnen een kijkje komen nemen.

Op de site van het COA staat ook dat op deze dag de organisaties ook vertellen over hun werkzaamheden op een opvanglocatie, de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

Volgens Annemiek Bost van VluchtelingenWerk Nederland is de ontmoeting de belangrijkste doel van deze dag. “Dit doel staat echt centraal op deze dag. Met het openstellen van de deuren van azc's willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan.” 

Als de organisaties naar eerdere versies van deze dag kijken, is het doel tot nu altijd bereikt. “We zien dat de open dagen veel mensen trekken die altijd wel eens wilden weten hoe het er op een azc aan toe gaat. Normaal zijn de slagbomen dicht en kun je er niet zomaar binnen wandelen. We maken graag de verbinding en laten mensen kennis maken met het leven op een asielzoekerscentrum en de bewoners. Vorig jaar trok de open dag 19.000 bezoekers en kregen we veel positieve reacties.” Zegt Annemiek van VluchtelingenWerk Nederland tegen Net In Nederland.

Dit jaar staan de organisaties stil bij hun jubilea. Het COA en de IND bestaan 25 jaar en VluchtelingenWerk Nederland geeft al 40 jaar hulp aan asielzoekers en vluchtelingen.

Een greep uit de activiteiten:

-Tussen het azc, het gemeentehuis in Budel en het azc in Weert is een mooie fietsroute uitgezet van 15 kilometer. Wethouder Marcel Lemmen en locatiemanager Loek ter Hark fietsen een deel van de route samen.

Zij willen hiermee de verbondenheid tussen de gemeente en de opvanglocatie benadrukken. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om met hen mee te fietsen en hen te bevragen.

-In azc Assen wordt De Weefplaats formeel geopend door wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen. De Weefplaats in het azc is een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieder Schouder aan Schouder en azc Assen. Bewoners van het azc gaan, onder begeleiding, samen met cliënten van Schouder aan Schouder weven, vilten en andere textielbewerkingen uitvoeren.

-In azc Weert kan de bezoeker een ‘rondje rond de wereld’ doen. De bewoners geven de bezoekers een kijkje in hun eigen land. Het asielzoekerscentrum heeft op dit moment meer dan 50 nationaliteiten in de opvang. Dus laat je verrassen met kleurrijke kledij, prachtige muziek en heerlijk eten en drinken.

 

Wil je een locatie bij jou in de buurt vinden, kijk dan op: https://www.openazc.nl/