Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie heeft een Syriër onlangs het land uitgezet. Tegen dat besluit ging hij in beroep, maar dat heeft de rechtbank nu ongegrond verklaard.

De Syriër was als vluchteling samen met zijn gezin in 2017 naar Nederland gekomen. Het besluit om hem uit te zetten is gebaseerd op zijn werk op de Syrische diplomatieke posten in Duitsland. Hij verzamelde daar namen en gegevens van Syrische burgers en oppositieleden in Duitsland die hij vervolgens doorspeelde aan Damascus. Hij heeft toegegeven dat hij wist dat die mensen zouden worden aangehouden en gemarteld.

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hij zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven en vormt hij een gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

Dit is het eerste geval in Nederland van verwijdering waarbij mensen betrokken zijn die directe banden hebben met het Assad-regime. Maar voor Duitsland en Zweden is de arrestatie of ondervraging van vluchtelingen die mensenrechtenschendingen hebben begaan, geen nieuws. Recent was er de arrestatie van twee voormalige Syrische inlichtingenofficieren, van wie er één het hoofd van een van de geheime diensten was. De aanwezigheid van vluchtelingen die het regime steunen, is niet beperkt tot degenen die wapens droegen of burgers hebben gemarteld of gedood. Met de komst van Syrische vluchtelingen die vluchtten voor de onveiligheid in de gebieden waar ze vandaan kwamen, kwamen er ook burgervluchtelingen die hun steun voor het Assad-regime niet verbergen.

Een van de meest prominente Syrische vluchtelingen die loyaal is aan het Syrische regime, is de Syrisch-Armeens Kevork Almassian uit Aleppo. Hij woont sinds 2015 in Duitsland en behoort tot AFD partij. Almassian roept, net als zijn partij, op tot de terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun land. Hij zelf wil nu niet terug naar Syrië.  Wel is hij actief op sociale media om Bashar al-Assad te verdedigen en de terugkeer van vluchtelingen te bevorderen.

In Nederland

Er is ook de actieve groep “Comité Syrian in Nederland”, die contact heeft met de Syrische ambassade in Brussel. Dit comité publiceert regelmatig op haar Facebook-pagina nieuws ter ondersteuning van het Syrische regime en nieuws over het dagelijkse leven van Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma al-Assad. Ook verborg het comité haar vreugde niet toen Forum voor Democratie 13 zetels won tijdens de Eerste Kamer verkiezingen. Leden van het comité  publiceerden een foto van hen met Thierry Baudet.

Namenlijsten

Vorige maand lekte de Zweedse website "Sveriges verklighet" het nieuws dat het Syrische regime namen had verzameld van Syrische vluchtelingen die Syrië hadden bezocht en de lijsten naar de Europese Unie had gestuurd. Volgens de website probeert het regime aan Europeanen te bewijzen dat Syrië een veilig land is en dat er Syriërs naartoe reizen. Hoewel dit nieuws voor ophef heeft gezorgd onder de Syrische vluchtelingengemeenschap, is het niet mogelijk gebleken de authenticiteit van het nieuws te achterhalen. Bondsminister van Binnenlandse Zaken van Duitsland, Horst Seehofer, zei in een verklaring aan "Welt am Sonntag" op 18 augustus 2019 dat Syrische asielzoekers gedeporteerd zouden worden als zou blijken dat ze hun land hadden bezocht.

Het gesprek over de terugkeer van vluchtelingen die loyaal zijn aan het regime is niet nieuw.  De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Hermann zei in een televisie-interview vorig jaar: “We moeten onderscheid maken tussen pro-Assad vluchtelingen en diegenen die door zijn regime worden bedreigd”. Tegelijkertijd wees hij erop dat het niet de verwachting is dat aanhangers van Assad zouden worden gemarteld als ze worden teruggestuurd naar Syrië.

Voor Nederland is dit nog onduidelijk. Het laatste rapport over de veiligheidssituatie in Syrië van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen juli gaf aan dat Syrië onveilig blijft voor alle vluchtelingen. Maar volgens de Syrische onafhankelijke mensenrechtenorganisatie SOHR, een van de bronnen van Buitenlandse Zaken, krijgen mensen die niet hebben samengewerkt met de oppositie geen problemen bij hun terugkeer. Zij kunnen hun papieren regelen door veiligheidsdiensten om te kopen. De Nederlandse partijen die de terugkeer van vluchtelingen eisen, bekommeren zich niet om de politieke voorkeur van de vluchtelingen, maar zien ze het liefst allemaal vertrekken. In afwachting van het debat in het Nederlandse parlement over de herevaluatie van de situatie van Syrische vluchtelingen in Nederland, is alles mogelijk.