Begin 2020 komt er een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers, waardoor 10.000 mensen geen plaats zullen hebben. Dat meldt het NRC zondag na het bekijken naar interne stukken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Momenteel zitten er 27.000 asielzoekers in opvanglocaties, waarmee ze vol zitten. Vanaf 1 januari verwacht het COA dat er 37.000 plekken nodig zijn. Dat zal nog verder oplopen tot 39.000 plekken volgend jaar.

Volgens staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, komt de stampvolle opvang met name doordat een groter deel van de asielzoekers hier komt “om economische redenen”. Afgelopen vrijdag zei de staatssecretaris in het programma Nieuwsuur dat het COA met gemeenten moet overleggen of opvanglocaties langer open kunnen blijven. Ook gaat de minister aan de slag om meer mensen die worden beschouwd als kansloze asielzoeker, sneller naar het land van herkomst terug te sturen.

onnodig opvangcrisis

VluchtelingenWerk reageert vandaag op de uitspraken van de minister. De organisatie is het absoluut niet eens met de minister. Niet over de oorzaken van het opvangkort en ook niet met de oplossingen. In een verklaring zegt de organisatie dat deze opvangcrisis onnodig was geweest “als de overheid zelf het asielsysteem niet had laten vastlopen”. Over de drukte bij de opvang van asielzoekers zegt Vluchtelingwerk: “ Door onder andere verkeerde prognoses over het aantal nieuwe asielaanvragen, bezuinigingen op de IND waardoor honderden tijdelijke krachten vertrokken en er minder zaken behandeld konden worden, zijn de wachttijden bij de IND extreem opgelopen”

Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingwerk, vindt het zwaar overdreven om te zeggen dat het toenemend aantal asielzoekers en de moeilijkheden rondom huisvesting, belangrijke oorzaken zijn voor het opvangtekort. In het NRC zegt hij vandaag: “De rijksoverheid heeft dit probleem zelf gecreëerd door de opgelopen wachttijden voor de asielprocedure.”

Daarom roept VluchtelingenWerk de staatssecretaris op meer verantwoordelijkheid te nemen door onder andere met meer urgentie de wachttijden bij de IND aan te pakken en de huidige omstandigheden van de wachtende asielzoekers te verbeteren. Ze roept ook de gemeenten op om er voor te zorgen dat het mogelijk is dat op de opvanglocaties asielzoekers actief bezig gaan met inburgeren, vanaf hun eerste dag in Nederland.

Het COA schrijft in haar interne stukken die in handen van het NRC zijn dat “2020 en 2021 qua capaciteit ‘spannende’ jaren zullen worden”. Staatssecretaris Broekers-Knol maakt zich daar geen zorgen over. "Dat hebben we in 2015 en 2016 laten zien, toen er die grote crisis was in Syrië. Met een enorme krachtinspanning is dat goed gegaan."