Wat is typisch Nederlands?

, Anne Gooren

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed onderzoek naar wat Nederland volgens Nederlanders tot Nederland maakt. In dit artikel bespreken we de 20 hoogst scorende items.

 1. De Nederlandse taal
  Op nummer 1 staat de Nederlandse taal: de taal die ons met elkaar verbindt.
   
 2. Koningsdag
  Op 27 april vieren we de verjaardag van onze koning, Willem-Alexander. In heel het land zijn vrijmarkten: rommelmarkten waarop iedereen zijn oude spullen kan verkopen. Ook zijn er veel concerten, feesten en buitenactiviteiten.
   
 3. Pakjesavond en Sinterklaas
  Ieder jaar komt Sinterklaas met zijn stoomboot naar Nederland. Op Pakjesavond krijgen alle kinderen cadeautjes en pepernoten.
   
 4. Fietsen
  In Nederland is de fiets een belangrijk vervoersmiddel. Door het vlakke landschap en de goede infrastructuur is Nederland echt een fietsland.
   
 5. Elfstedentocht
  De Elfstedentocht is een schaatswedstrijd waarbij deelnemers langs elf Friese steden moeten schaatsen. Het is een lange, zware tocht. De laatste Elfstedentocht was in 1997: sindsdien heeft er niet genoeg ijs gelegen om de tocht door te kunnen laten gaan.
   
 6. De Nederlandse vlag
  Drie horizontale strepen: rood, wit en blauw. Dat is de Nederlandse vlag, die wordt uitgehangen bij feestelijke gelegenheden.
   
 7. De Deltawerken
  Omdat de Nederlandse duinen te laag waren, zijn de Deltawerken gebouwd. Het zijn hoge dammen, die Nederland beschermen tegen overstromingen.
   
 8. Molens
  Molens staan symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. Samen met de tulp en de klomp is het een symbool van ons land.
   
 9. Het Dagboek van Anne Frank
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Anne Frank ondergedoken in Amsterdam. Het meisje schreef over haar leven in haar dagboek. Zij stierf in een concentratiekamp, maar na de oorlog vond haar vader het dagboek, en bracht het uit als boek. Het boek werd wereldberoemd.
   
 10. Dijken
  Een dijk scheidt het water van het land. In Nederland zijn door mensen veel dijken aangelegd om het land te beschermen tegen overstromingen.
   
 11. De Nachtwacht van Rembrandt
  Een van de beroemdste schilderijen ter wereld is geschilderd door de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. De Nachtwacht is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.
   
 12. Amsterdamse grachten
  Amsterdam staat bekend om haar grachten. Het zijn gegraven wateren die helpen bij het beheersen van water. Daarnaast is het een populaire attractie onder toeristen: zij verkennen graag op een rondvaartboot onze hoofdstad.
   
 13. Oliebollen en appelflappen tijdens oud en nieuw
  In de nacht van 31 december op 1 januari vieren we oud en nieuw. We tellen af tot middernacht en steken dan vuurwerk af. We proosten op het nieuwe jaar, en eten oliebollen en appelflappen. Dit zijn heerlijke gefrituurde deegwaren.
   
 14. Oranjegekte
  Oranjegekte is een fenomeen in Nederland. Op Koningsdag, of als er een belangrijk sportevenement is, zie je overal de kleur oranje. Mensen dragen oranje kleding en versieren hun huis, winkels en straten oranje.
   
 15. De kleur oranje
  Oranje is de kleur van Nederland. Dat komt door Willem van Oranje, die in de zestiende eeuw de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje leidde.
   
 16. Dodenherdenking
  Op vier mei herdenken wij elk jaar alle oorlogsslachtoffers die zijn gevallen tijdens en sinds de Tweede Wereldoorlog. Er worden kransen neergelegd en om 20:00 houden wij twee minuten stilte.
   
 17. Tulpen
  Nederland is beroemd om haar tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden van de bloem. Veel toeristen komen naar de tulpenvelden kijken.
   
 18. Bevrijdingsdag
  Op vijf mei 1945 kwamen de geallieerden Nederland binnen en werden wij bevrijd van de Duitse bezetting. Ieder jaar is het een nationale feestdag en vieren wij de vrijheid.
   
 19. Het Nederlands volkslied
  Het officiële volkslied van Nederland is het Wilhelmus.
   
 20. Oranjegevoel
  Het oranjegevoel is een nationaal gevoel van verbondenheid. Het oranjegevoel treed bijvoorbeeld op bij belangrijke Nederlandse sportprestaties.

Wat vind jij typisch Nederlands? Laat het ons weten op Facebook! https://www.facebook.com/netinnederland/.

Wil je meer weten over het onderzoek van het SCP? Het hele rapport lees je hier: https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2019/Denkend_aan_Nederland.