Wie is jouw heldin?

, Bibi Berenschot

Ieder jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Elk jaar heeft deze dag een thema. Dit jaar is dat ‘Heldinnen.’ Er wordt extra aandacht geschonken aan inspirerende vrouwen, of dat nou iemand is die jij kent, of een beroemde vrouw. Net in Nederland vroeg zeven bijzondere vrouwen wie hun heldinnen zijn.

Farah Karimi

Farah Karimi

Farah Karimi

Farah Karimi is geboren in Iran, en staat tweede op lijst voor GroenLinks voor de Eerste Kamerverkiezing. Eerder zat ze al in Tweede Kamer voor GroenLinks en tot eind vorig jaar was ze de directeur van Oxfam Novib:

“Ik heb eigenlijk heel veel heldinnen. Dat zijn allemaal vrouwen die onder de meest afschuwelijke omstandigheden opkomen voor hun rechten, hun eigen vrijheden en de mogelijkheid om zelf hun eigen leven vorm te geven. Heel belangrijk voor mij op dit moment is Nasrin Sotoudeh. Zij is een Iraanse mensen- en vrouwenrechten advocate. Ze is vaak lastiggevallen door het regime, heeft vaak in de gevangenis gezeten. Ook nu zit ze in de gevangenis. Wat haar ten laste gelegd wordt is opkomen voor vrouwenactivisten, voor mensenrechten. Ze is ook in één van haar rechtszittingen zonder hoofddoek verschenen, dat wordt haar ook ten laste gelegd. Gisteren is Amnesty International een actie begonnen die verzoekt mensen om een brief te schrijven aan de Iraanse autoriteiten. Want haar dreigt nu 34 jaar gevangenisstraf en ongeveer 150 zweepslagen. Dat is natuurlijk ongelooflijk vreselijk en onmenselijk. Zij is dus op dit moment mijn heldin. Ze is een zeer inspirerende vrouw, ik ken haar persoonlijk. Ze is ongeveer mijn generatie, en al deze jaren in Iran gebleven en de strijd aangegaan.” 

Naema Tahir

Naema Tahir

Naema Tahir

Naema Tahir is schrijfster, jurist, en columnist voor Trouw. Ze heeft Pakistaanse ouders en heeft over de hele wereld gewoond:

“Mijn heldin is Malala [Yousafzai, voorvechtster van toegankelijk onderwijs voor alle kinderen], omdat zij gewoon heel erg uniek is. Ze heeft natuurlijk heel veel meegemaakt, en dan nog is ze geen slachtoffer. Ze is positief in haar uitlatingen, ze wil verbinden. En ze wil zich inzetten voor iets goeds, de educatie van meisjes. En ik denk dat het daar begint, bij het onderwijs. Via het onderwijs kan iedereen zich vormen zoals die wilt, anders dan mensen opleggen om op een bepaalde manier te denken. Ik zie parallellen tussen haar en Nelson Mandela, ook een held van mij. Ze zijn allebei geen slachtoffers. Nelson Mandela is ook kwaad aangedaan, maar hij is gewoon positief aan de slag gegaan. Ik denk regelmatig, zo moet je zijn als mens. Iedereen wordt leed aangedaan, maar zo moet je daarmee omgaan, je moet vooruitdenken en proberen je voor een betere wereld in te zetten. Ik vind Malala gewoon super, en ik heb het gevoel dat ze nog heel veel gaat bereiken.”

Naaz

Naaz is muzikant, bekend van haar hits Words en Loving Love. Ze schrijft, zingt en produceert haar eigen muziek.

“Het is heel grappig, het verhaal komt precies vandaag [6 maart] rond. Mijn muzikale heldin is namelijk Tove Lo, en toevallig is vandaag aangekondigd dat ik haar openingsact ga zijn in Praag. Toen ik haar muziek hoorde was ik veertien of vijftien jaar oud. Ik werd echt een soort geobsedeerde tiener. Ik kon gewoon niet stoppen met luisteren naar haar muziek. Haar eerste album was toentertijd zo innovatief. En ze zag er niet uit als een soort perfecte popster, ze droeg bijna nooit make-up. Ze had ook hele heftige grove teksten. Niet om stoer te doen of cool te lijken, maar gewoon echt omdat dat dingen waren die haar echt waren overkomen. En dat vond ik zo cool toen. In die tijd gebeurde het niet zo vaak dat mensen zo grof, eerlijk en open waren in hun muziek en videoclips. Dus toen zij dat deed vond ik dat super inspirerend. Uiteindelijk was zij de reden dat ik echt muziek ging produceren, naast het schrijven. Zij was ook mijn eerste concert ooit en toen ik heb mezelf leren dansen op haar muziek. Ze heeft me wel echt geleerd wat het is om een poptrack te maken, die nog wel eigenheid heeft. Vaak als ik geen inspiratie heb dan luister ik gewoon een week lang naar haar muziek en dan denk ik: ‘Oké, nu heb ik wel inspiratie.’ En nu mag ik haar openingsact doen.”

Zoë Papaikonomou

Zoë Papaikonomou

Zoë Papaikonomou

Zoë Papaikonomou is onderzoeksjournalist en co-auteur van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’, een onderzoek naar diversiteit in de journalistiek:

“In de samenleving die we nu zijn is elke vrouw voor mij een heldin. Ook vrouwen die niet zo zichtbaar zijn. Dan denk ik aan de oma van een schoolgenootje van mijn zoon. Haar dochter is op een heel tragische manier om het leven gekomen, en zij neemt de volledige zorg op zich van haar dochters’ kinderen. Ze staat daar elke ochtend, elke middag. Als een pilaar geeft ze hen liefde ondanks en dankzij haar eigen pijn. Dat betekent zoveel. En natuurlijk denk ik aan mijn eigen pilaar, mijn moeder, die in haar eentje een heel moeilijke situatie ontvluchtte en vier kinderen alleen heeft opgevoed. Voor mij ben je als vrouw een held, omdat je zoveel ballen in de lucht houdt. En die ballen zijn vaak zwaarder, omdat je je nog steeds voortbeweegt in een samenleving die niet gelijkwaardig is. We verwachten van vrouwen veel meer, voordat we ze een held noemen. We bestempelen vrouwen sneller tot held die voldoen aan een beeld dat mannen voor ons hebben geschapen. We hoeven ons niet alleen te onderscheiden op manieren die mannen voor ons hebben bedacht. Je bent als vrouw per definitie een held om wie jij bent.”

Naomie Pieter

Naomie Pieter

Naomie Pieter

Naomie Pieter is activist, tegen racisme en voor LHBTQI- en vrouwenrechten. Ze is (mede-)oprichter van het Black Queer Archive en de Black Queer & Trans Resistance:

“Mijn heldinnen bestaan uit alle vrouwen, transvrouwen, femmes, die elke dag opstaan en leven. Mijn heldin is de alleenstaande moeder die keihard werkt om haar drie kinderen naar school te krijgen. De transvrouw met een beperking die nog steeds elke dag opstaat en in het goede van het leven gelooft. Mijn heldin is elke vrouw, femme persoon die zich daarmee identificeert en die bijdraagt aan een positieve, inclusieve maatschappij. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door elke dag op te staan en van jezelf te houden in een maatschappij die je vertelt om niet van jezelf te houden. Ik wil waken voor namen omdat mensen dan het idee krijgen: ‘Ik moet net als die persoon zijn.’ Je moet net als jezelf zijn en in je eigen kracht geloven. We kunnen met z’n allen uitwisselen, maar alsjeblieft, ga niet net zoals ik zijn. Maar als ik een naam moet noemen, dan is dat Anne Krul. Zij is een zwarte queer vrouw die sinds de jaren ’80 heel veel heeft gedaan voor de zwarte LHBTQI community. Zij is voor mij een voorbeeld als het gaat om zwarte lesbische vrouwen. Radicaal zijn in gelijkwaardigheid en in organiseren, sinds de jaren ’80 tot aan nu. Dat is voor mij wel echt een heldin.”

Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni

Dr. Kaouthar Darmoni is academica, spreker, danseres en auteur. Via dans leert ze vrouwen hun vrouwelijkheid bevrijden en omarmen:

“Mijn heldin is mijn oma. Ik ben geboren en opgegroeid in Tunesië, in een islamitische familie. Mijn oma was analfabeet en opgegroeid in een harem. Ze had geen diploma, en geen economische macht. Maar ze was krachtig en heeft de hele stam geregeerd in haar eentje met heel veel gezag. Zacht van buiten en ijzer van binnen, dat vind ik de definitie van vrouwelijkheid. Toen ik klein was heeft ze me altijd ‘doktora’ genoemd. Ik vroeg altijd: ‘Oma, dokter in wat?’ En ze zei: ‘Het maakt niet uit, als je maar dokter wordt.’ En ik ben dokter geworden, want ik heb een doctoraat in Gender Studies. Wat je ook doet, je gaat altijd voor de top, dat zaadje heeft ze in mij geplant. En ik heb van haar de Divine Dance, de dans van de godinnen, geleerd. Dan zie je als klein meisje een vrouw van 77 die zo trots is op haar vrouwelijkheid en sensualiteit en zo op haar gemak is met haar lichaam. Zo leer je dat vrouwelijkheid en sensualiteit eigenlijk niks te maken heeft met leeftijd of figuur. Het is eigenlijk tijdeloos. En dit is wat ik nu aan de vrouwen geef door de hele wereld. Ik maak heel veel vrouwen gelukkig met die filosofie, zowel geestelijk als lichamelijk, via de dans die ik van mijn oma heb geleerd. Mijn analfabete oma.”

Zina Abboud

Zina Abboud heeft haar eigen cateringbedrijf uit de Syrische keuken, Zina’s Kitchen. Vorige week is ze als eerste verkozen in de categorie Ondernemers van de Kleurrijke top 100:

“Mijn heldin is prinses Diana, omdat ze een vrije vrouw was. Ze had haar eigen kracht en ze volgde niet de regels. Ze wou gewoon iets goeds voor de mensen doen, ze heeft veel mensen geholpen. Ze is mooi, elegant and tegelijkertijd een erg simpel persoon. Nog steeds als ik haar foto zie denk ik dat ze de meest elegante vrouw ooit is. Ze is erg simpel in haar make-up, haar en kleding. Ze laat de leuke kant van het feminisme zien. En haar werk is goed, want ze heeft veel mensen geholpen. Ze heeft met veel humanitaire organisaties gewerkt en ze geeft om het milieu. Ze is menselijk. Ik was erg verdrietig toen ze overleed. En natuurlijk heb ik nog een heldin, mijn moeder. Ze heeft al haar energie gegeven om ons te laten opgroeien en studeren. Om onze eigen persoonlijkheid te vormen en onze eigen ideeën. En ze is heel aardig, een lieve vrouw.”