WK Voetbal 2019

, Anne Gooren

De FIFA Women's World Cup France 2019 is van start gegaan en de 'Oranje Leeuwinnen' hebben al tweemaal kunnen laten zien wat ze waard zijn. Met 1-0 wonnen zij hun eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en ook van Kameroen wonnen zij met 3-1. Dankzij deze twee overwinningen hebben de Nederlandse vrouwen zich nu al geplaatst voor de achtste finales. In dit artikel vind je alles wat je wil weten over het Wereldkampioenschap Voetbal 2019.

Wanneer, waar, wie?

Het kampioenschap is op 7 juni begonnen en op 7 juli zal om 17:00 de finale starten. Alle wedstrijden vinden plaats in gastland Frankrijk. Nederland is een van de 24 landen die zich hebben geplaatst voor het wereldkampioenschap. De andere landen die door de kwalificaties zijn gekomen, zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Jamaica, Japan, Kameroen, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Schotland, Spanje, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

Nederland vormt samen met Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada Groep E. Van elke groep gaan de beste twee teams door naar de achtste finales, plus de vier beste nummers drie.

Het Nederlands vrouwenelftal in Frankrijk

Nederland

Het is voor Nederland de tweede keer dat een vrouwenelftal meespeelt op het wereldkampioenschap. De vorige keer was in 2015, toen verloren de vrouwen de achtste finale tegen Japan. De Nederlandse voetbalsters wonnen in 2017 het Europees kampioenschap.

De bondscoach van ons nationale elftal is Sarina Wiegman. In het team zitten onder andere topscorer aller tijden Vivianne Miedema, en Lieke Martens, door FIFA uitgeroepen tot beste voetbalster in oktober 2017.

Vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal wordt in Nederland en veel andere landen steeds populairder. Toch ligt het niveau volgens sommige mensen lager dan bijvoorbeeld volleybal of handbal, sporten die al langer op professioneel niveau door vrouwen worden beoefend. Dat heeft tijd nodig, vindt Volkskrant-journalist Robèrt Misset. "Vrouwenvoetbal is nog niet volwassen," zegt hij in de Podcast het Sportforum. Mary Kok-Willemsen, oud-trainster van onder meer de vrouwen van FC Twente, zegt in dezelfde aflevering: "Veel speelsters trainen twee, drie keer in de week. Het zijn eigenlijk amateurspelers op een proftoernooi."

Wil je meer weten over het WK voetbal 2019?

Kijk voor het laatste nieuws en alle live wedstrijden op www.nos.nl/wk2019.