Op social media gaat er een foto rond waarvan wordt gezegd dat die afkomstig is van IS. Op de foto is te zien hoe de Sint Vituskerk in Hilversum in brand staat. Ook is er een explosie te zien terwijl een zwaargewapende man staat toe te kijken. Op die poster staat in het Engels: “Terreur is terug, we zijn gekomen om jullie af te slachten.”

Volgens meerdere bronnen werd deze dreiging op het social medianetwerk Telegram geplaatst door een IS-afdeling met de naam GreenB1rds.

Geert Wilders, de topman van de PVV, heeft de afbeelding gedeeld op social media en schreef: “IS bedreigt Nederland vanwege boerkaverbod. Tuig” Maar ‘Mark van der berg’ een Hilversumse blogger en jihadwachter, denkt dat de aanleiding voor de dreiging komt vanwege de verlenging van het voorarrest van een 27-jarige jihad-verdachte in Maastricht.

Tot nu toe is het niet duidelijk waarom deze Hilversumse kerk in de dreiging verscheen, en het is nog niet bekend of die afbeelding is ontworpen door IS of niet.

De politie is op de hoogte van de dreigende boodschap met de brandende kerk. ,,Ze houden het goed in de gaten’’, zegt pastoor Dresme van de Vituskerk. Wat hem betreft is er geen reden tot grote bezorgdheid.