Nederland is in lockdown. Scholen, winkels, bibliotheken, zwembaden en sportscholen zijn allemaal dicht. De verveling kan snel toeslaan wanneer je alleen maar thuis zit. Maar wat kun je nog wel doen in je eigen omgeving? Net in Nederland zocht het voor je uit.

Wandelen in de natuur

Het is belangrijk om wel naar buiten te blijven gaan tijdens de lockdown. Het is wat kouder dan in maart, maar toch is het heerlijk om regelmatig een frisse neus te halen. Wandel naar een bos, hei of strand bij jou in de buurt en geniet van de natuur. Als je geen natuur bij je in de buurt hebt, loop dan eens een straat in waar je nog nooit bent geweest. Wandelen is goed voor de fysieke, maar ook zeker voor de mentale gezondheid.

Lekker koken

Deze periode is perfect om uitgebreid te gaan koken. Hier had je eerder misschien niet altijd tijd voor en nu heb je tijd om allerlei recepten uit te proberen. Zoek een moeilijk recept uit dat veel tijd kost en doe alsof je in een luxe restaurant werkt!

Samen eten

Als je dan zo lekker hebt gekookt is het natuurlijk het leukst om deze ervaring met iemand te delen. Spreek met iemand af om te videobellen tijdens het eten. Zo wordt het diner ook nog gezellig!

Thuis sporten

Dat de sportscholen dicht zijn betekent niet dat je niet meer kunt sporten. Er zijn veel video’s te vinden met instructies voor oefeningen die je thuis kunt doen. Je kunt natuurlijk ook fanatiek dansen op je favoriete nummer. Elke dag een korte oefening helpt je om fit en vrolijk te blijven.

Puzzelen

Puzzelen was tijdens de lockdown in maart een hele populaire bezigheid. Puzzelen is een ontspannen bezigheid en werkt rustgevend. Probeer eens een puzzel met 1000 stukjes en je hebt gegarandeerd een activiteit voor een aantal dagen.

Koffie halen in de buurt

Bij horecagelegenheden kan je vaak nog wel eten en drinken afhalen. Zoek zo’n afhaalpunt in de buurt en warm je handen aan een kop koffie of thee tijdens een winterwandeling. Zo steun je ook de lokale economie.

Lezen

De bibliotheken zijn dicht, maar je kunt er nog wel boeken afhalen om te lenen. Zoek een mooi (Nederlands) boek uit en neem de tijd om te lezen de komende periode. Lezen helpt ook nog bij het verbeteren van je Nederlands. Wanneer volwassen boeken te lastig zijn om te begrijpen, probeer dan eens een kinder-/tienerboek. 

Doe boodschappen voor een kwetsbaar iemand

Er zijn veel mensen die tot een risicogroep behoren en daardoor niet zelf boodschappen kunnen doen. Voor ouderen en kwetsbare mensen is de kans op besmetting in een supermarkt te groot. Je kunt deze mensen helpen door boodschappen voor hen te doen. Er zijn nog veel meer manieren om andere mensen te helpen in deze tijd. Op deze website staan mogelijkheden die jij kunt doen in de buurt: https://www.maatjesgezocht.nl

Blijf in contact

Veel mensen kunnen in deze tijd wel wat extra aandacht gebruiken. Vergeet niet om in contact te blijven met de mensen om je heen. Stuur appjes of kaartjes naar dierbaren om te weten dat je aan ze denkt. Je kunt ook eens proberen een kaartje te sturen naar mensen die je nog niet zo goed kent, bijvoorbeeld je buren of ouderen die eenzaam zijn.

Tijd voor uitgestelde plannen

Deze lockdown periode kan je ook gebruiken om dingen te doen die je steeds hebt uitgesteld. Dat kunnen klusjes zijn, je gedachtes opschrijven, aan een nieuwe hobby beginnen, of een onlinecursus doen. Er zijn veel gratis cursussen te vinden op het internet: https://www.want.nl/5-beste-gratis-online-cursussen-platform-ontwikkeling-skills/