Een foto overzicht van het nieuws van 2020.

Januari

2020 begon met heftige bosbranden in Australië.  Bosbranden zijn voor de Australische zomer niet ongebruikelijk, maar dit jaar waren ze van een grotere omvang dan ooit. Door de grootte was het vuur slecht te controleren door de brandweer. Bijna 3 miljard dieren zijn omgekomen bij deze natuurramp.

Februari

In februari werd er in het zuiden van het land het jaarlijkse carnaval gevierd. Feestgangers kwamen bij elkaar om dagen achter elkaar te feesten. Achterafgezien bleek dit waarschijnlijk een van de besmettingshaarden van het coronavirus te zijn.

Maart

In maart werd een noodtoestand uitgeroepen in Nederland. Het coronavirus had Nederland bereikt. Vanuit het torentje in Den Haag sprak Mark Rutte het land toe. Het was voor het eerst sinds 1973 dat een minister president op deze manier een toespraak hield.  Nederland zou in een intelligente lockdown gaan.

April

In april was het lekker weer. Iedereen werd nog steeds verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar wandelen in de natuur mocht nog wel. Dat deed iedereen dan ook massaal. De bossen, parken en stranden waren zo vol dat premier Rutte de mensen dringend verzocht weg te blijven van drukke plekken.

Mei

In Amerika gingen mensen massaal de straat op na de dood van George Floyd door politiegeweld. Mensen lieten zien dat ze zich verzetten tegen institutioneel racisme in het land. Ook in Europa werd er steun geuit aan de Black Lives Matter beweging. In Nederland vonden ook verschillende protesten tegen racisme plaats.

Juni

Meten is weten! Alle horeca mocht vanaf juni weer open, maar wel onder strenge voorwaarden. Elke bezoeker moest een gezondheidscheck doen en er moet voldoende afstand zijn tussen de verschillende tafels. Ook werd er een maximum aantal gasten afgesproken met horecagelegenheden

Juli

Begin juli leek het de goede kant op te gaan met de besmettingscijfers van het coronavirus. Mensen zochten elkaar weer meer op en corona leek er soms even helemaal niet meer te zijn. Halverwege de maand lopen de besmettingen toch weer flink op.

Augustus

In augustus is er een hittegolf in Nederland. Het is meer dan acht dagen achter elkaar boven de 30 graden Celsius. Veel mensen zochten dan ook verkoeling op het strand. Het was de warmste augustus ooit gemeten in Nederland!

September

In september brak er brand uit in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De bewoners van het kamp moesten alles achterlaten en evacueren naar een nieuw kamp. In de Tweede Kamer laaide een discussie op over of en hoeveel extra mensen er vanuit het kamp naar Nederland zouden moeten worden overgebracht.

Oktober

Het virus laaide in oktober weer op in Nederland. Door oplopende besmettingsaantallen besloot het kabinet om de horeca opnieuw te sluiten. In eerste instantie voor vier weken, maar dit werd verlengd voor onbepaalde tijd.

November

In november wint Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In zijn overwinningstoespraak benadrukt Biden dat hij president wil zijn voor alle Amerikanen, ook voor hen die niet op hem hebben gestemd. Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke vice-president van de Verenigde Staten.

December

Vlak voor de feestdagen kondigde Mark Rutte een strenge lockdown aan. Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten en ook de scholen gaan dicht. De straten zijn opnieuw leeg, net zoals in maart. Nederland gaat vlak voor het nieuwe jaar volledig op slot.