Bevolkingsonderzoeken en screeningen maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen. Het onderzoek is gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten.

Bij een bevolkingsonderzoek krijgen grote groepen mensen medisch onderzoek aangeboden naar een ernstige ziekte, terwijl zij geen klachten hebben die duiden op deze ziekte. De overheid biedt de screening aan in het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek (NPB).

De bevolkingsonderzoeken zijn in het hele land hetzelfde en moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Het maakt dus niet uit welke huisarts, welk ziekenhuis of welke screeningsorganisatie het onderzoek verricht.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigt de overheid deze vrouwen uit voor een bevolkingsonderzoek. Zij krijgen elke 5 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken.

Het bevolkingsonderzoek in het kort:

Als u dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.

Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen en nadelen. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Maar of u zich laat onderzoeken, beslist u zelf.

Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.

Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.

Als u een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kunt u bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kunt u zelf materiaal uit uw vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPV humaan papillomavirus . Als HPV gevonden wordt, moet u bij de huisarts een uitstrijkje laten maken om te beoordelen of er afwijkende cellen zijn.

Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.

Als er in het uitstrijkje wel HPV humaan papillomavirus  wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.

Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

Doet u voor het eerst mee?

Via een animatie op de site  van het RIVM kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal. (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch) Zie:

https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-baarmoederhalskanker