2020 was het jaar van de coronacrisis. Er zijn dit jaar veel nieuwe woorden ontstaan die te maken hebben met de coronacrisis. Wat zijn de tien belangrijkste nieuwe woorden?

Intelligente lockdown

Eind maart kondigde Mark Rutte een intelligente lockdown aan. We werden allemaal verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en samenkomsten werden verboden. Bezoek mag tijdens een intelligente lockdown wel, maar zeer beperkt. Een totale lockdown hebben we in Nederland niet gekend. Dan mogen mensen helemaal hun huis niet meer uit.

Anderhalvemetersamenleving

De minister president kondigde ook aan dat het coronavirus voor langere tijd onder de mensen zou zijn. Daarom moesten we rekenen op een anderhalvemetersamenleving. Dit is een samenleving waarin anderhalve meter afstandhouden van elkaar de norm is.

Mondkapjesplicht

Vanaf juni werden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Sinds 1 december geldt er een mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimtes.

Blokjesverjaardag

Wanneer je je verjaardag viert en de gasten verspreid over de dag langskomen, noem je dit een blokjesverjaardag. Tegelijkertijd wordt het maximum aantal gasten niet overschreden, maar over de gehele dag zijn er wel te veel mensen in contact met elkaar geweest. De minsister president benadrukt dat dit soort verjaardagen niet de bedoeling zijn tijdens een lockdown.

Doorstroomlocatie

Dit zijn plekken als grote bouwmarken, dierentuinen, winkelcentra of pretparken waarbij mensen niet lang op een plek blijven staan. Hierdoor is de kans op verspreiding minder groot waardoor deze locaties langer open blijven tijdens een lockdown.

​​​​​​​Raamvisite

Wanneer je op raamvisite gaat, ga je niet bij iemand naar binnen maar blijf je voor het raam staan. Dit is een veilige manier van het bezoeken van oudere of zwakke mensen om het risico op het verspreiden van het virus te beperken.

Coronakilo

Door de lockdown bewegen veel mensen minder en eten mensen meer. De kilo’s die mensen hierdoor zijn aangekomen worden ook wel coronakilo’s genoemd.

Hoestschaamte

Wanneer je hoestschaamte hebt voel je je bezwaard dat je hoest, omdat anderen kunnen denken dat je corona aan het verspreiden bent.

Coronakapsel

Door de intelligente lockdown die begon in maart waren ook de kappers dicht. Doordat mensen lang niet hun haren konden knippen kregen zij een coronakapsel.

Coronamoe

De meeste mensen zijn Corona zat en willen dat het virus weggaat zodat ze alles weer kunnen doen. Ze zijn dus coronamoe.