Zo maak je makkelijk zelf een mondkapje.

Welk materiaal is geschikt om een niet-medisch mondkapje te maken?

Kies textiel dat bedoelt zijn om in contact te komen met de huid. Je kunt gebruikt textiel (bijvoorbeeld lakens, theedoeken of kleding) of nieuw textiel nemen.

Als je een nieuwe lap textiel of een nieuw kledingstuk gebruikt, was het dan eerst op 60 graden celcius. Zo was je eventueel achtergebleven chemische stoffen uit de nieuwe stof. 

Als je huidirritatie krijgt door de stof, probeer dan een mondkapje te maken van niet-gekleurd textiel, gebruikte schone theedoeken of beddengoed.

Waar kan ik dit materiaal verkrijgen?

U  dit op diverse plaatsen kopen. U kunt ook een theedoek, t-shirt of kussensloop gebruiken.

Kan ik ook een zakdoek voor mijn mond en over mijn neus knopen?

Nee. Het is belangrijk dat het niet-medisch mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en de neus en mond bedekt. Het vastknopen van een zakdoek is onvoldoende.

Maakt het uit welk naaipatroon ik gebruik?

Het is belangrijk dat je een patroon gebruikt waarbij het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en de neus en mond bedekt.

Hoe bewaar ik het niet-medisch mondkapje?

Een wegwerpexemplaar kunt u niet bewaren. Een exemplaar dat u kunt wassen en hergebruiken bewaart u zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden. 

Is er een wasvoorschrift voor een herbruikbaar mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje moet na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma gewassen worden. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.

Maakt het uit hoe ik het mondkapje op doe?

Raak tijdens het op- en afzetten van het mondkapje je gezicht niet aan. Het niet-medisch mondkapje wordt tijdens het opzetten en dragen niet aangeraakt, anders dan aan de touwtjes of het elastiek.

Hoe zet ik het mondkapje op?

Was uw handen met water en zeep voordat u het niet-medisch mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.

Hoe zet ik het mondkapje af?

Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak de binnenkant van het niet-medisch mondkapje en je gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was je handen met water en zeep nadat je het niet-medisch mondkapje hebt afgezet.

Wat moet ik doen na het afzetten van het mondkapje?

Na afdoen van het mondkapje is handhygiëne nodig. Zie voor handenwassen de RIVM instructie. Zorg bij het afzetten dat je niet de binnenkant van het mondkapje of je gezicht (ogen, neus en mond) aanraakt.

Hoe kan ik het mondkapje hergebruiken?

Een mondkapje van textiel kan worden hergebruikt. Was het na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.

Wat moet ik met mijn mondkapje doen na gebruik?

Heeft u een wegwerp mondkapje gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw zelf-gemaakt mondkapje stuk of versleten? Dan kunt het bij het restafval, in de grijze container gooien. U kunt ook (katoenen) niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken dat gewassen en hergebruikt kan worden.