De Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei, de machtigste man van het land, geeft aan dat Iran geen gebruik zal maken van de coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Hij zei in een televisietoespraak dat Iran geen vertrouwen heeft in Britse en Amerikaanse vaccins.

In een tijd waarin Iran zwaar getroffen wordt door de coronapandemie, verwerpt Khamenei het aanbod van westerse landen om te helpen bij het verkrijgen van vaccins.

Volgens hem is het niet onwaarschijnlijk dat ze er andere landen mee willen besmetten. “Als ze echt een vaccin zouden kunnen produceren, zouden ze in hun eigen land niet zo’n fiasco omtrent het coronavirus hebben”, voegt Khamenei toe.

Ook vertrouwt Khamenei niet op Franse vaccins. “Gezien de ervaring met Franse bloed dat besmet was met hiv in de jaren tachtig, waarmee meerdere Iraniërs besmet worden nadat ze Franse bloedzakjes kregen, kunnen we niet meer vertrouwen op Franse vaccins.”

Volgens de autoriteiten in Iran zijn er “van andere betrouwbare plekken", zoals China en Rusland, vaccins te bemachtigen.

Pandemie schuld van het westen

Er zijn verschillende complottheorieën die in Iran rondgaan. Het Iraanse regime beschuldigt de westerse wereld ervan achter de wereldwijde crisis te zitten. Ze denken dat het coronavirus niet per ongeluk is ontstaan en geloven niet dat het een natuurlijk virus is. Zo wordt de virusuitbraak in verband wordt gebracht met de westerse landen. Het zou onderdeel zijn van inspanningen om biologische wapens te ontwikkelen, denkt Iran. Daarnaast beweert Iraans geestelijk leider Khamenei dat dit virus een Amerikaans complot is tegen Iran.

Eigen vaccin

Iran zegt dat er een eigen vaccin is ontwikkeld. Het wordt geproduceerd door Shifa Pharmed, een bedrijf dat deels in handen is van de Iraanse staat. Iran is eind vorig jaar begonnen met het testen van een vaccin op mensen. Details over de onderzoeksresultaten zijn tot op heden nog niet bekend, omdat ze niet naar buiten zijn gebracht. Volgens de Iraanse autoriteiten moet het vaccin aan het einde van het voorjaar van 2021 op de markt komen.