In Nederland wordt ieder jaar een week georganiseerd waarin het boek van het kind centraal staat. In deze Kinderboekenweek worden er allerlei activiteiten georganiseerd om het lezen bij kinderen te stimuleren. Dit jaar is het thema: geschiedenis. Wat kunnen we allemaal verwachten van de Kinderboekenweek 2020?

Wat is de Kinderboekenweek?

Marije van der Lee, persvoorlichter van de Kinderboekenweek, beschrijft het als een “leesbevorderingscampagne”.  “Het doel is om niet alleen kinderen, maar ook hun ouders en docenten kennis te laten maken met kinderboeken en het leesplezier”, aldus Marije. Voorlezen hoort hier namelijk ook bij. Lezen is om veel redenen heel belangrijk voor kinderen, volgens Marije. Het vergroot de woordenschat en het is een goede ontspanningsactiviteit voor het slapen gaan. Ook leer je je inleven in een verhaal van een ander tijdens het lezen van een boek. Het vergroot dus je empathie en is daarmee goed voor de sociale ontwikkeling. “Het lezen van boeken brengt je naar andere werelden, en verrijkt daarmee de wereld van een kind.”

Het thema van 2020, ‘geschiedenis’, is een goed uitgangspunt voor deze ontdekkingstocht naar andere werelden. Er zijn veel populaire boeken voor kinderen die over geschiedenis gaan. Kinderen vinden het spannend om over andere tijden te lezen. “Het is leerzaam en leuk om de geschiedenis in te duiken en verhalen te ontdekken!”

Marije hoopt dat deze Kinderboekenweek weer veel kinderen zal bereiken en ze enthousiast maakt om een boek te lezen dat bij hen past. Ze wil mensen er ook op attenderen dat in Nederland kinderen tot 18 jaar gratis lid mogen worden van een bibliotheek. De Kinderboekenweek is een jarenlange traditie waar veel mensen nog herinneringen aan hebben. “De Kinderboekenweek is zo’n sterk merk, al jarenlang. En ook dit jaar verheug ik me er op weer heel veel blije kinderen in de boekhandels, bibliotheken en op school te zien met een mooi boek in hun hand!”

Kinderboekenweekgeschenk

Bij de Kinderboekenweek hoort het Kinderboekenweekgeschenk. Dit is een boekje dat gratis wordt uitgedeeld op basisscholen. Ook krijg je het in boekhandels als je een kinderboek koopt. Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Arend van Dam en heet De diamant van Banjarmasin. Dit jaar heeft het boek als thema: nieuwkomers door de jaren heen.

Het boek bestaat uit acht verhalen waarvan het eerste verhaal over de schrijver zelf gaat. Het laatste verhaal gaat over de prehistorie. Arend beschrijft het boek als een reis door de geschiedenis waarin de volgende vragen belangrijk zijn: “Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En voelen we ons thuis op de plek waar we terechtgekomen zijn?”

Net als Marije ziet Arend lezen als een mogelijkheid om je te verplaatsen in anderen. Voor kinderen is dit heel belangrijk om te leren. “Je kunt reizen door de wereld en door de tijd zonder van je plek te komen. Het verbreedt je horizon.” Voor (kinderen van) nieuwkomers is geschiedenis daarom ook een belangrijk thema. We kunnen namelijk veel leren van elkaars geschiedenis, zegt Arend.  “Als je vooruit wil komen, moet je eerst goed om je heen kijken. Wie zijn de mensen om mij heen? Wat is hun verhaal? Hoe kunnen we op een goede manier samenleven?” 

 

De Kinderboekenweek duurt van 30 september tot en met 11 oktober. Voor meer informatie, zie: https://kinderboekenweek.nl.