Om aan de Nederlandse inburgering te voldoen moet je de taal goed beheersen. Daarvoor kun je taallessen volgen. Maar waar vind je deze taallessen?

De gemeente

Wanneer je taalles bij jou in de buurt zoekt, kun je naar de website van jouw gemeente gaan. Vanaf 2021 zorgen gemeenten voor de uitvoering van de Wet Inburgering. Op de website van jouw gemeente kun je informatie vinden over taalcursussen die worden gegeven bij jou in de buurt. Deze taallessen zijn gratis. Elke gemeente organiseert deze op hun eigen manier. Vaak kun je je inschrijven voor een cursus via de website van de gemeente. Lees goed de voorwaarden voor deze taallessen, want soms worden er bepaalde eisen gesteld voordat je kunt deelnemen aan een cursus.

Bibliotheken

In Nederland organiseren veel bibliotheken taallessen voor nieuwkomers. Medewerkers van de bibliotheek en/of vrijwilligers bieden lessen aan die je helpen met het lezen, schrijven, luisteren en spreken van Nederlands. Deze lessen worden in een groep of één op één gegeven. Kijk op de website van een bibliotheek bij jou in de buurt om erachter te komen of er taallessen worden gegeven.

WelnU: taalles in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam

Naast de lessen die via gemeenten en bibliotheken worden geregeld, zijn er ook andere organisaties die taallessen aanbieden. Voor sommige taalcursussen moet je betalen, andere zijn gratis. Wanneer je voor een betaalde cursus kiest krijg je vaak een erkend certificaat als je de cursus hebt voltooid. Meestal worden deze klassikaal georganiseerd en wordt er een vaste lesmethode gevolgd. De gratis taallessen worden vaak gegeven door vrijwilligers.

Zo is er bijvoorbeeld stichting WelnU in de steden Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Deze organisatie biedt een paar keer per week losse taallessen aan. Deze lessen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. WelnU is vijf jaar geleden opgericht en sinds een jaar is het een officiële stichting.  Sara geeft al anderhalf jaar met veel plezier taalles en vertelt dat bij WelnU geen onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen, economisch vluchtelingen, migranten, asielzoekers, statushouders en mensen zonder status. “Er is taalles voor iedereen.”

Waar sommige taalcursussen zich richten op een bepaalde doelgroep, is WelnU voor iedere nieuwkomer toegankelijk. Wel is er sinds kort een speciaal vrouwentaalcafé opgericht door de organisatie. Hier zijn ook kinderen welkom. De docenten zijn vrijwilligers uit de omgeving, met uiteenlopende leeftijden en achtergronden. De leukste vrijwilligers zijn de mensen die eerst zelf bij WelnU kwamen om Nederlands te leren, volgens Sara. “Wanneer ze goed genoeg Nederlands praten gaan zij zelf taalles geven. Dan heb je iemand zo zien groeien!”  

Omdat de taallessen toegankelijk zijn voor iedereen, wordt er taalles gegeven op veel verschillende niveaus. Wel is een groot deel van de leerlingen beginner, zegt Sara. “De meeste mensen die hier komen kunnen nog helemaal geen Nederlands en voor hen hebben we zelf lesmethodes gemaakt.” Andere leerlingen komen vooral om hun woordenschat te vergroten door gesprekken te oefenen. Meestal zijn de lessen een op een of in kleine groepjes. Zo is er genoeg individuele aandacht voor de cursisten.

Naast het leren van Nederlands zijn de taalcafés van WelnU ook een plek voor ontmoeting en gezelligheid. Vooral de positieve sfeer maken de taalcafés zo bijzonder volgens Sara: “Het is heel erg leuk dat je met z’n allen iets constructiefs aan het doen bent en dat iedereen dus altijd met een blijer gevoel weggaat dan dat ze kwamen.”