De Nederlandse taal kent veel vreemde spreekwoorden en uitdrukkingen. Daarom legt Net in Nederlands er steeds een aantal uit. Deze keer is het thema: apen.

Nu komt de aap uit de mouw

Betekenis: nu blijkt wat werkelijk de bedoeling was. Je zegt dit als ineens duidelijk wordt hoe iets zit.

Voorbeeld: Caleb wil geld van zijn vader. Hij gaat bij zijn vader op bezoek. Zijn vader vindt dat heel gezellig. Dan vraagt Caleb om geld. Zijn vader zegt: “Nu komt de aap uit de mouw! Je kwam niet voor de gezelligheid, je komt alleen omdat je geld wil.”

Voor aap staan

Betekenis: Als je voor aap staat, zie je er gek uit, of heb je iets geks gedaan. Je hebt het gevoel dat anderen je uitlachen (en soms is dat ook zo). Het is een situatie waarvoor je je schaamt. Je kan ook zeggen: voor gek staan, of: voor schut staan.

Voorbeeld: Mounia staat op het podium te zingen. Iedereen kijkt naar haar. Dan zingt ze een valse noot. Ze schaamt zich. Ze staat voor aap.

In de aap gelogeerd zijn

Betekenis: als je in de aap bent gelogeerd, dan zit je in een vervelende situatie.


Voorbeeld: Ik ben in de aap gelogeerd. Ik dacht dat de toets volgende week zou zijn, maar de toets is vandaag. Ik heb nog niet geleerd, dus ik zal vast een laag cijfer halen.

Iemand na-apen

Betekenis: iemand imiteren, iemand nadoen. 

Voorbeeld: Klaas aapt Benyamin na. Elke beweging die Benyamin maakt, maakt Klaas ook. Als Benyamin naar de deur loopt, loopt Klaas ook naar de deur. Als Benyamin gaat zitten, gaat Klaas ook zitten.

Broodje aap, of broodjeaapverhaal

Betekenis: een verzonnen verhaal. Het verhaal wordt verteld alsof het waargebeurd is, en het wordt vaak geloofd. Het is een soort mythe.

Voorbeeld: Je moet niet alles geloven wat Ronya zegt. Vaak vertelt zij broodjeaapverhalen. 

Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding

Betekenis: mooie versieringen kunnen iets dat lelijk is, niet mooi maken. 

Voorbeeld: Donald is een lelijke man met een slecht karakter. Hij is rijk en koopt dure kleding en sieraden voor zichzelf. Maar al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Zijn mooie kleding maakt hem niet mooier.