De Nederlandse taal kent veel vreemde spreekwoorden en uitdrukkingen. Daarom legt Net in Nederlands er steeds een aantal uit. Deze keer is het thema: boeren.

Lachen als een boer met kiespijn  

Betekenis: lachen zonder echt blij te zijn. 

Voorbeeld: Boris speelt met zijn vriendjes op straat. Hij struikelt en valt hard op zijn knie. Hij heeft pijn. Zijn vriendjes lachen. Boris wil niet laten merken dat hij pijn heeft, dus lacht hij als een boer met kiespijn.

Wat de boer niet kent, vreet hij niet 

Betekenis: niet openstaan voor nieuwe dingen. Dit zeg je bijvoorbeeld als iemand een nieuw gerecht niet wil proberen. Vreten is een minder beleefd woord voor eten.

Voorbeeld: Basim zit aan tafel. Zijn vader heeft een gerecht bereid dat het gezin nog nooit eerder heeft gegeten. Basim weigert om een hap te proeven. Zijn vader moet lachen en zegt: “Wat de boer niet kent, vreet hij niet.”

Boerenverstand 

Betekenis: het gewone verstand. Het gaat om kennis die je niet door een boek of een opleiding hebt, maar door zelf logisch na te denken.

Voorbeeld: Farah vindt altijd de oplossing voor problemen. Als er een probleem is, zoekt ze niet in een boek naar een oplossing. Zij gebruikt haar boerenverstand en denkt logisch na.

Hij heeft goed geboerd

Betekenis: hij is rijk geworden.

Voorbeeld: Fadi heeft goed geboerd. Na jaren hard werken heeft hij genoeg geld verdiend om een grote villa te kopen en een mooie auto.

Een boer op klompen 

Betekenis: een lomperik. Het tegenovergestelde van iemand die heel chique en beleefd is.

Voorbeeld: Kees is echt een boer op klompen. Zelfs naar de bruiloft van zijn zus droeg hij een t-shirt met vlekken erin en hij houdt nooit rekening met de gevoelens van andere mensen.