De Nederlandse taal kent veel vreemde spreekwoorden en uitdrukkingen. Daarom legt Net in Nederlands er steeds een aantal uit. Deze keer is het thema: zon.

Achter de wolken schijnt de zon

Betekenis: na een slechte tijd zal het weer beter gaan. De zon staat symbool voor het goede, en de wolken staan symbool voor het slechte. Ook al zijn er nu wolken, de zon is nooit ver weg.

Voorbeeld: Paola is ontslagen. Daarom is ze verdrietig. Maar ze weet dat er een betere tijd zal aanbreken. Want achter de wolken schijnt altijd de zon.

Als sneeuw voor de zon verdwijnen

Betekenis: snel en spoorloos verdwijnen. Als het gesneeuwd heeft, zal die sneeuw smelten zodra de zon begint te schijnen. Er blijft dan niks van de sneeuw over. Als er iets anders is dat ook zo snel verdwijnt, zonder een spoor achter te laten, dan gebruikt je dit spreekwoord.

Voorbeeld: Farouk heeft op zijn t-shirt geknoeid. Er zat een vlek in zijn shirt. Hij heeft het meteen gewassen. Toen was de vlek als sneeuw voor de zon verdwenen.

Het zonnetje in huis zijn

Betekenis: iemand zijn die vreugde brengt, iemand zijn die een goede sfeer brengt.

Voorbeeld: Barbara is het zonnetje in huis. Ze vertelt grapjes, heeft altijd een goed humeur en iedereen is blij als ze er is.

Er is niets nieuws onder de zon

Betekenis: alles is hetzelfde gebleven. Er is geen nieuws om te vertellen. 

Voorbeeld: Oma belt met haar zoon. Ze vraagt of hij iets te vertellen heeft. Hij heeft niks meer te vertellen, want er is niks veranderd sinds de vorige keer dat ze belden. Daarom zegt hij: “Nee, er is niets nieuws onder de zon.”

Iemand in het zonnetje zetten

Betekenis: iemand op een positieve manier aandacht geven. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen, een bos bloemen te geven, of een speech te geven.

Voorbeeld: Vandaag wil Mina haar beste vriendin in het zonnetje zetten. Daarom heeft ze een bos bloemen voor haar gekocht en een lekkere cake gebakken.

Met de noorderzon vertrekken

Betekenis: stiekem vertrekken zonder het aan iemand te laten weten. 

Voorbeeld: Jacob is met de noorderzon vertrokken. ‘s Ochtends vroeg, toen iedereen nog sliep, is hij weggelopen van huis. Niemand weet waar hij nu is.

Voor niks gaat de zon op

Betekenis: alles kost geld of moeite, niets is gratis. Het betekent er maar één ding is dat echt gratis is, namelijk het opkomen van de zon. 

Voorbeeld: Jason ziet een advertentie. Er staat dat je nu gratis in een luxe hotel kan overnachten. Jason vertrouwt het niet. Hij gelooft niet dat het helemaal gratis is, want voor niks gaat de zon op.

Na regen komt zonneschijn

Betekenis: na een vervelende periode zal er een betere periode aanbreken. Het betekent dat een vervelende periode niet voor altijd duurt.

Voorbeeld: Mo verloor zijn baan en zijn geliefde. Hij had er veel verdriet om. Na een tijd vond hij een nieuwe baan en een nieuwe liefde. Zo blijkt maar weer: na regen komt zonneschijn.