Ook in 2020 zijn nieuwkomers in de media gekomen met initiatieven en succesverhalen. Tijdens de coronacrisis toonden veel nieuwkomers bijvoorbeeld behulpzaamheid die niet onopgemerkt bleef. Dit zijn een aantal mooie en inspirerende verhalen.

1.

Eind maart werden er mondkapjes gemaakt door vluchtelingen in Amsterdam. Er was toen een tekort aan medische mondkapjes die nodig waren voor de patiënten in ziekenhuizen. De voormalige Bijlmerbajes werd omgetoverd tot een ‘mondmaskerfabriek’. Aan het begin van de crisis maakten zij al duizenden mondkapjes per week.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/264718/vluchtelingen-maken-duizenden-mondkapjes-in-voormalige-bijlmerbajes

2.

In Groningen hielpen nieuwkomers met het ontsmetten van winkelmandjes en wagens in supermarkten. Dat werd erg gewaardeerd door winkelaars.

 https://nos.nl/video/2328437-asielzoekers-ontsmetten-mandjes-en-wagentjes-voor-winkelaars.html

3.

Schrijver Rodaan Al Galidi maakte dit jaar een theatervoorstelling van zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. Het theaterstuk schetst het leven in Nederlandse asielzoekerscentra waarin wachten vaak centraal staat. Al Galidi, die zelf een Irakese achtergrond heeft, mocht hierover vertellen bij Mondo.

 https://www.vpro.nl/programmas/mondo/speel~POMS_VPRO_15967217~rodaan-al-galidi-bij-vpro-mondo~.html

4.

Safa vluchtte vijf jaar geleden van Syrië naar Amsterdam. In Syrië was ze manager van een levensmiddelenbedrijf en heeft na hard werken een eigen cateringbedrijf opgericht in Nederland. In september werd ze door AT5 geïnterviewd.

https://www.at5.nl/artikelen/204725/syrier-safa-voelt-zich-thuis-in-de-stad-ik-werk-hard-en-dat-wil-ik-altijd-blijven-doen

5.

Kinana komt uit ook uit Syrië en woont sinds 2014 in Nederland. Als ervaringsdeskundige helpt ze nu andere nieuwkomers om in Nederland een leven op te bouwen. In het Friesch Dagblad vertelde zij over positief blijven, zelfvertrouwen en sterker zijn dan je denkt.

https://frieschdagblad.nl/2020/11/12/nieuwkomer-kinana-dasouki-helpt-andere-nieuwkomers-op-weg

6.

In oktober mocht het New Life Choir optreden voor de Koning. Het koor bestaat uit Syrische en Irakese nieuwkomers. Aan Net in Nederland vertelden zij dat ze hopen andere nieuwkomers te inspireren met hun muziek.

https://www.netinnederland.nl/informatie/nieuws/2020/Zingen-voor-de-koning---Het-blijft-heel-spannend-.html

 

7.

Bij het TV programma The Voice viel de 18-jarige Hanin op met haar uitvoering van het nummer Let it Be. Hanin is nu 2,5 jaar in Nederland. De jury sprak lovend over de Syrische zangeres. Daarna zong ze ook nog een stukje in het Arabisch.

https://www.ad.nl/show/2-3-miljoen-kijkers-zien-syrische-hanin-18-coronacoaches-the-voice-betoveren~acdaa624/

8.

Bij 2doc was begin december een documentaire te zien over radiomaker Yula Altchouler. Ze is 30 jaar geleden naar Nederland gekomen en ze onderzoekt in de documentaire hoe het is om als kind vluchteling te zijn. Zijn het altijd succesverhalen? En wie was zij zelf geworden als ze niet in Nederland was opgegroeid?

https://www.2doc.nl/documentaires/series/radio-doc/2020/Ons-succesverhaal---deel-1.html

 

9.

En als laatste onze eigen redacteur Somer! In november werd hij geïnterviewd door het AD. Hij vluchtte in 2015 uit Syrië en werkt als journalist. Hij vertelde over de uitdagingen die daarbij komen kijken en hoe hij daarmee omgaat.

https://www.ad.nl/video/kanalen/nederlands-nieuws~c400/series/korte-reportage~s908/somer-vluchtte-uit-syrie-en-werkt-nu-weer-als-journalist~p181018