In de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd vanavond onder andere informatie gegeven over discotheken, de grotere rol voor de regio’s, en een vaccin.

Discotheken en nachtclubs

Rutte zegt verder dat discotheken en nachtclubs niet open mogen. Die maatregel gold tot vandaag en wordt dus verlengd. Hij noemt het risico "gewoon te groot". "We kunnen heel veel, maar we moeten ook echt voorzichtig blijven."

Grotere rol voor regio’s

Regio's krijgen een grotere rol bij de bestrijding van het coronavirus. Op het coronadashboard staan vanaf vandaag ook lokale besmettingsgegevens op gemeentelijk niveau. Mede op basis daarvan kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen als in hun regio het aantal besmettingen oploopt.

Het kabinet erkent dat de algemene maatregelen de eerste maanden tot schade leidden, maar houdt vol dat ze toen nodig waren. Inmiddels is zoveel bekend over het virus dat lokaal en regionaal ingrijpen mogelijk is. Belangrijk is ook dat er meer en eerder wordt getest. Er komen meer testlocaties, zodat minder mobiele mensen zich eerder laten testen.

Alleen testen bij klachten

Nu de wintermaanden eraan komen zal het aantal mensen met verkoudheidsklachten groter worden, zeg minister De Jonge van Volksgezondheid. "En daarmee neemt de druk op de GGD toe." De testcapaciteit is volgens De Jonge krap op dit moment. "Het is voor de korte termijn piepen en kraken."

Afgelopen vrijdag maakte De Jonge overigens bekend dat de capaciteit de komende tijd flink wordt uitgebreid, doordat omdat er laboratoriumcapaciteit is ingekocht in Duitsland.

Geen “tweestromensamenleving”

Het kabinet kiest er niet voor om bijvoorbeeld voor jongeren, die minder risico lopen, de teugels te laten vieren. "Als de ene groep zich terugtrekt uit de samenleving, heeft de andere meer ruimte", zegt minister De Jonge.

"Maar jonge mensen gaan niet alleen met jonge mensen om", gaat hij verder. "Het blijft niet in die groep en kan juist een aanjagende rol spelen bij het virus." De Jonge benadrukt dat het kabinet geen "tweestromensamenleving" wil.

Vaccin

Het behandelen van corona gaat beter dan een aantal maanden geleden en dat scheelt sterfgevallen, zegt minister De Jonge. Maar hij noemt een vaccin uiteindelijk "de beste troef". "Daar steken we veel geld in."

Gezamenlijk met de EU zijn er nu vijf vaccins in optie. "Dat maakt dat we er goed voorstaan als een van die fabrikanten uiteindelijk tot levering komt." Als alles meezit, hoopt het kabinet begin 2021 de eerste vaccins te ontvangen, zegt De Jonge.

En als het zover komt, dan is er niet opeens voor elke Nederlander een vaccinatie beschikbaar. "We zullen groepsgewijs tranches van vaccins geleverd krijgen", zegt de minister daarover. "Dan kunnen we ook gaan kijken wanneer welke groep een vaccin moet krijgen."