Dinsdag 4 augustus 2020 vond een zware explosie plaats in de haven van Beiroet. Zeker 135 mensen kwamen om het leven. Duizenden mensen raakten gewond. Door de explosie zijn waarschijnlijk 200.000 mensen hun woning kwijtgeraakt. Één van de overledenen is de Syrische vluchteling Abdelhalim Al-Salim. Net in Nederland sprak met zijn neef die in Denemarken woont, Suliman Al-Salim.

Wie is Abdelhalim Al-Salim?

“Hij is mijn neef, geboren en getogen in het Maadan-gebied van het Raqqa-gouvernement. Hij was 27 jaar oud.”

Wanneer verliet hij Syrië?

“Abdelhalim verliet Syrië 7 jaar geleden, toen ISIS het Raqqa-gouvernement domineerde. Hij kwam naar Libanon en bleef daar de afgelopen 7 jaar.”

Wilde hij daar graag blijven of wilde hij graag naar Europa?

“Abdelhalim lijkt op honderdduizenden Syriërs die hun bestemming niet hebben gekozen. De omstandigheden in hun eigen land dwong hen om een toevlucht te zoeken, daar waar ze betere veiligheid en levensomstandigheden vonden. Hij was ook verantwoordelijk voor het levensonderhoud van zijn gezin: zijn moeder en jongere broers en zussen. Zijn vader is lang geleden overleden.”

Had hij een relatie? Had hij een baan?

"Hij was niet getrouwd. Hij werkte in een restaurant in Beiroet, maar hij was niet tevreden met zijn baan. Hij had echter geen betere keuze."

Wat waren zijn dromen?

“Abdelhalim droomde ervan terug te keren naar zijn familie en zijn moeder weer te zien. Terugkeren naar zijn dorp waar herinneringen, familieleden en vrienden zijn.”

Waren er meer Syrische slachtoffers?

“Er zijn tot nu toe meer dan 25 vluchtelingen gestorven als gevolg van de enorme explosie Maar er worden ook nog tientallen Syriërs vermist. Er liggen namelijk nog mensen bedolven onder het puin.”

Hoe hoorde je dat hij om het leven kwam?

“Één van zijn collega’s in het restaurant vertelde me dat hij een slachtoffer van de explosie was. Hij zei ook dat de ziekenhuisadministratie in Beiroet wachtte tot een familielid zijn lichaam kwam ophalen. Dit is het laatste wat ik over Abdelhalim hoorde.”