Welke televisieprogramma’s kijken Nederlandse kinderen? De Nederlandse Publieke Omroep biedt een groot scala aan kinderprogramma’s, maar welke programma’s zijn geschikt voor uw kind? Wij hebben een overzicht gemaakt van vijf populaire programma’s voor peuters en kleuters.

Nijntje

Nijntje is het bekendste konijn van Nederland. Iedereen herkent het witte, ronde konijnfiguurtje met de typisch rechtopstaande oren meteen. De naam Nijntje is afgeleid van het Nederlandse woord ‘konijntje’. Al sinds 1955 verschijnt ze in de kinderprentenboeken van Dick Bruna en sinds 1984 is Nijntje ook te zien op televisie.  Samen met haar vriendjes Betje Big, Snuffie, Boris en Barbara Beer beleeft ze avonturen die voor ieder kind herkenbaar kunnen zijn. Nijntje heeft een lief en behulpzaam karakter en probeert kinderen sociale omgangsvormen bij te brengen.

Woezel en Pip

Net als Nijntje is het kinderprogramma Woezel en Pip ook ontstaan vanuit een kinderboek. Woezel en Pip zijn twee kleuterhondjes die samen met hun planten, bomen en dierenvriendjes in de Tovertuin wonen. In de animatieserie beleven Woezel en Pip allerlei avonturen, waar liedjes ook altijd onderdeel van zijn. De hondjes zijn erg populair onder Nederlandse kinderen. Bij Woezel en Pip staan de wereld van het kind en positiviteit centraal.

Het Zandkasteel

Toto, Sassa en hun vader Koning Koos zijn samen de bewoners van Het Zandkasteel. Ze spelen graag samen met hond Finnie in en rondom het kasteel en op het strand. Wanneer de poppen zand in hun neus krijgen, dansen ze de ‘neuzenkriebeldans’. Deze dans is bedoeld om kinderen voor de televisie te laten bewegen. Het Zandkasteel is geschikt voor peuters en kleuters.

Sesamstraat

Sesamstraat is natuurlijk over de hele wereld een bekend kinderprogramma. In Nederland spelen de poppen Pino, Tommie, Ieniemienie en Purk de hoofdrollen. Zij wonen onder andere samen met volwassenen Sien, meneer Aart en Lot tussen de broccolibomen in Sesamstraat. Sesamstraat leert kinderen tellen, het alfabet en sociale vaardigheden, vaak aan de hand van liedjes. Er worden al een tijdje geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar herhalingen zijn nog elke dag te zien op NPO 3.

Zappelin

Bovenstaande programma’s zijn allemaal te zien op het kinderkanaal Zappelin. Zappelin zendt veel verschillende programma’s uit die het meest geschikt zijn voor de leeftijden van twee tot acht jaar. Hier zijn ook programma’s als TikTak, Kindertijd en de Boterhamshow te zien. TikTak is leuk voor de allerkleinsten. TikTak laat kinderen kennismaken met bewegende beelden en geluiden. In Kindertijd komen veel kinderen aan het woord die iets vertellen over hun hobby. Voor kinderen vanaf vier jaar is het leuk om leeftijdsgenoten te zien in Kindertijd. Voor de wat oudere kinderen vanaf zes jaar is er de Boterhamshow vol met grapjes. De show is gebaseerd op verschillende talkshows voor volwassenen, maar de presentatoren en gasten zijn vervangen door handpoppen.