Wat kijken kinderen in Nederland op televisie? En welke programma’s passen het beste bij zijn of haar leeftijd? Hieronder geven wij een overzicht van veel gekeken kinderprogramma’s voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar.

Het Klokhuis

Het Klokhuis is er speciaal voor nieuwsgierige kinderen. In dit programma geven de presentatoren in elke aflevering uitleg over verschillende onderwerpen: van geschiedenis tot biologie en van sport tot sociaal maatschappelijke onderwerpen als pesten en discriminatie. De informatieve stukjes worden afgewisseld met grappige sketches. Het Klokhuis is elke werkdag te zien op NPO 3.

Willem Wever

Willem Wever is een informatief programma en in elke aflevering staat een vraag van een kind centraal. De presentatoren gaan samen met de kinderen op zoek naar antwoorden op vragen als: “Waarom jeukt een muggenbult?” en “Hoe maken ze hagelslag?” Voor het beantwoorden van de vragen wordt altijd een expert opgezocht die op een heldere manier kan uitleggen hoe het zit.

Zappsport

Voor jeugdige sportliefhebbers is er Zappsport. Elk weekend presenteren Ron Boszhard en Naomi van As het sportieve jeugdprogramma. Er komen in iedere aflevering diverse sporten aan bod: van hockey tot skiën en van waterpolo tot wielrennen. In onderdeel ‘Hellup’ kunnen kinderen, wanneer zij tegen een probleem aanlopen tijdens het sporten, advies vragen aan Nederlandse topsporters. Ook krijgen kinderen de kans om een sportief trucje te laten zien in onderdeel ‘The Move’.

Het Jeugdjournaal

De naam zegt het al, het Jeugdjournaal is een journaal speciaal gemaakt voor de jeugd. Het Jeugdjournaal is afgeleid van het NOS Journaal voor volwassen, maar maakt het nieuws begrijpelijker voor kinderen. Het Jeugdjournaal bespreekt elke dag het nieuws dat relevant is voor kinderen. In de reportages worden vaak kinderen gevraagd  om hun mening te geven over een situatie. Ook is er bij het Jeugdjournaal vaak aandacht voor initiatieven bedacht door kinderen.

SchoolTV

SchoolTV is een onlineplatform met een verzameling aan kinderprogramma’s die vaak in de klas op Nederlandse basisscholen worden gekeken. Docenten kunnen deze video’s gebruiken ter ondersteuning van de les en deze programma’s zijn dan ook vaak educatief. Bij de video’s staat aangegeven voor welke doelgroep deze het beste geschikt is. SchoolTV heeft bijvoorbeeld programma’s als Welkom bij de Romeinen en Mensjesrechten. Welkom bij de Romeinen is een humoristische geschiedenisshow waarin de levenswijze van de oude Romeinen wordt uitgespeeld. Mensjesrechten is een jeugddocumentaireserie waarin kinderen centraal staan die het moeilijk hebben en voor hun eigen belang opkomen. Mensjesrechten laat zien hoe kinderen over de hele wereld leven, tegen welke moeilijkheden ze soms aanlopen en hoe ze deze proberen op te lossen.