De Nederlandse taal leren is lastig, vooral omdat er veel gekke uitdrukkingen en spreekwoorden bestaan. Daarom legt Net in Nederland steeds vijf Nederlandse uitdrukkingen uit. Probeer ze te gebruiken als je Nederlands praat, dan leer je ze sneller!

Iets over het hoofd zien

Betekenis: Iets of iemand niet zien, of: iets of iemand vergeten. 

Voorbeeld: Ahmed heeft de woonkamer geveegd. In de hoek van de kamer liggen nog wat kruimels, maar die heeft Ahmed niet gezien. Hij heeft die kruimels over het hoofd gezien.

Om de haverklap

Betekenis: Steeds weer, telkens opnieuw. Deze uitdrukking gebruik je om aan te geven dat iets heel vaak gebeurt. Vaak gaat het om iets negatiefs dat steeds opnieuw gebeurt.

Voorbeeld: De televisie van Mirjam is kapot. Elke paar seconden wordt het beeld even zwart. Daardoor zit Mirjam om de haverklap naar een zwart scherm te kijken.

Lachen als een boer met kiespijn

Betekenis: Mensen die lachen als een boer met kiespijn hebben vaak geen reden om te lachen. Ze lachen wel, maar menen het niet. Vaak zie je aan iemands gezicht dan ook dat de persoon niet echt blij is.

Voorbeeld: Boris speelt met zijn vriendjes op straat. Hij struikelt en valt hard op zijn knie. Hij heeft pijn. Zijn vriendjes lachen. Boris wil niet laten merken dat hij pijn heeft, dus lacht hij als een boer met kiespijn.

Voor aap staan

Betekenis: Als je voor aap staat, zie je er gek uit, of heb je iets geks gedaan. Je hebt het gevoel dat anderen je uitlachen (en soms is dat ook zo). Het is een situatie waarvoor je je schaamt. Je kan ook zeggen: voor gek staan, of: voor schut staan.

Voorbeeld: Machteld staat op het podium te zingen. Iedereen kijkt naar haar. Dan zingt ze een valse noot. Ze schaamt zich. Ze staat voor aap.

Oefening baart kunst

Betekenis: door veel te oefenen, verbeteren je prestaties. Letterlijk betekent deze uitdrukking dat kunst het kind is van oefening. Baren betekent bevallen, zoals een vrouw van een kind kan bevallen.

Voorbeeld: Karim kende weinig Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden. Daarom oefende hij elke dag. Hij leerde nieuwe uitdrukkingen, en gebruikte ze als hij Nederlands praatte. En oefening baart kunst: hij kent nu al veel uitdrukkingen en spreekwoorden!